Във вторник свикат извънредно заседание на НС

Свикват извънредно депутатите заради кадрите с полицейско насилие. Председателят на Народното събрание Ива Митева пусна емоционално изявление на страницата на парламента. В него тя обяви изслушване на вътрешния министър за събитията отпреди година, след два дни - във вторник.

От „Демократична България” на свой ред ще поискат и задължително изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Скандалът коментираха за първи път и бившите управляващи. Своята позиция заяви и прокуратурата.

Четирима полицаи са с обвинения за насилие по време на протестите

Продължават политическите коментари след като записите от протестите миналото лято, на които се вижда полицейско насилие срещу задържани протестиращи, се появиха. За да даде отговор къде са били тези кадри повече от година, в парламента ще бъде извикан и главният прокурор Иван Гешев.

Записите, на които се вижда насилието, станаха публично известни повече от година след миналия 10 юли. Открити са в СДВР. Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!” обясни, че има още записи, които се опитват да получат. „Намерени са в чекмедже, но ги намерихме и с помощта на министър Рашков”, каза той.

Самото търсене е преминало през редица институции. Съдът също ги е търсел, когато един от полицаите на записа е обжалвал наказанието си. „13 месеца ни отне и то не само на нас. Има много писма до НСО и при предишния ръководител, и при сегашния ръководител, и до МВР. Два съдебни състава издирваха тези записи освен нас. След като един съд не може да ги получи, представете си за какво става дума”, посочи Бабикян.

Къде са били кадрите през това време и защо прокуратурата не ги е открила ще питат от „Демократична България” в парламента. „Ние ще поискаме изслушване на главния прокурор и утре ще го внесем в деловодството. Защото замитането е станало със съдействието на прокуратурата. Тя си е затваряла очите за тази фактология, така че Гешев да се готви, ще бъде призован в парламента да се яви и да даде отчет за бездействието си и по тези теми”, заяви Христова Иванов.

От ГЕРБ са категорични - трябва да се разследват и протестиращите, които са били агресивни срещу полицията. „Ако ще разследваме насилието по време на протестите, трябва да се разследва двустранно, а не едностранно. Отговорността за едно действие е лична”, каза Деница Сачева.

Бившите вътрешни министри с коментар за кадрите от протестите

Коментар дойде и от правителството. Говорителят му Антон Кутев обясни, че наказанията трябва да бъдат както за преките виновници, така и за ръководителите им. „Трябва да се действа веднага. Дали е в състояние тази наша правораздавателна система да го направи, е големият въпрос. Ако тук става дума за политически изявления, те трябва да бъдат насочени не към това дали сега трябва да бъдат наказани. Естествено, че трябва да бъдат наказани. Въпросът е как това никога повече да не се получава”, коментира Кутев.

Извънредното заседание на парламента, което ще изслуша Бойко Рашков и ще обсъжда записите е във вторник от 10 часа.