Джо Байдън стои зад решението си за изтегляне

Талибаните забраниха всички полети от международното летище в Кабул. С оръжие в ръка те разпръснаха тълпите от хора, които се опитват да избягат от страната.

СНИМКИ ОТ АФГАНИСТАН ВИЖТЕ ТУК

 

24 часа след като те отново поеха контрола в Афганистан, американският президент Джо Байдън излезе с първа официална реакция. Той потвърди изразената през последните дни позиция, че преди 20 години САЩ са започнали офанзивата в Афганистан, за да ликвидират отговорните за атентатите от 11 септември 2001г., а не, за да изградят нация.

Американската армия изпраща още военни в Кабул

„Не искам нашите войски да се сражават безкрайно в гражданската война на друга държава”, заяви държавният глава.

Той обвини афганистанското правителство, че не се е противопоставило по-сериозно на талибанското настъпление. „Афганистанските политически лидери се предадоха и избягаха от страната. Афганистанската армия се срина”, коментира Байдън.

Тревожни реакции идват и от Европа. Като „горчива, драматична и ужасяваща” определи ситуацията в Афганистан след завземането на властта от талибаните германският канцлер Ангела Меркел.

 

 

„Важното тук е да помогнем на съседните страни, в които биха могли да пристигнат афганистански бежанци, особено на Пакистан”, заяви Меркел.

Хаос, жертви и отменени полети на летището в Кабул (ВИДЕО)

Тя каза още, че е в контакт с френския президент Еманюел Макрон по въпроса за кризата и посочи, че вероятно ще бъде свикано извънредно заседание на Европейския съвет.

„Свидетели сме на исторически обрат в Афганистан, далеч от границите ни, но със сериозни последици за цялата международна общност, за Европа и за Франция. Дестабилизирането на Афганистан може да предизвика и нелегални миграционни потоци към Европа”, коментира Макрон. Според него ислямистките екстремисти ще се опитат да се възползват от хаоса в Афганистан.

Междувременно талибаните обявиха обща амнистия за всички държавни служители в страната.