Други петима български граждани вече са успели да се евакуират в Дубай

Министерството на външните работи продължава да следи с тревога развитието на ситуацията в Афганистан, включително изтеглянето на българските и други чуждестранни и местни граждани от страната.

На блъскащи се колички и батут: Талибани се забавляват в увеселителен парк (ВИДЕО)
 
Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан, съобщават от пресцентъра на ведомството. Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие. 

На този етап други петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

КРИЗАТА В АФГАНИСТАН: Талибаните забраниха всички полети от летището в Кабул (ВИДЕО+СНИМКИ)
 
В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България. 
 
МВнР проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

Семейството на 20-годишния Агагюл също е сред стотиците блокирани в Кабул, които искат да напуснат града. Губи връзка с майка си преди 13 дни.

„Много зле се чувства, плаче. Иска да дойде при мен, обаче не знам как. Те са голямо семейство, има малки деца”, разказва Агагюл, бежанец от Афганистан. „Там всичко сега е в талибански ръце. Нищо не работи, магазините - всички са затворени”.

Талибаните превземат града, в който живее преди 7 години. Така, 13-годишен, семейството му го изпраща да търси спасение на Запад. И става едно от хилядите деца - мигранти, които пътуват сами по вода и суша.  Попада в България.  Тук учи и работи като готвач, за да издържа близките си. „Страшно беше. Бях много малък. Много се страхувах,  обаче като умираш - по-добре да бягаш. Никога не искам да се върна там”, категоричен е Агагюл.

България се присъедини към многонационална декларация за Афганистан

Събитията в Афганистан са резултат от  провала на американската дипломация  в страната – смята дипломатът  Милен Керемедчиев.

„За последните години са инвестирали 88,3 млрд. долара в превъоръжаването на афганистанската армия. При това паническо отстъпление, колкото и да е унищожено това въоръжение, то все още стои там”, твърди дипломатът Милен Керемедчиев.

Не е изключено Афганистан да се превърне в гостоприемна среда на най-различни близки до талибаните организации – прогнозира  журналистът Георги Милков. 

 „Тези кадри, които видяхме, на тичащи хора край самолета. Това ще остане в пантеона на световната съкровищница от кадри от нашето време, така както тези от Хирошима, щурмът в Нормандия, или евакуацията на съветските войски от Афганистан”, категоричен е Милков.