Шофьорът, подал сигнала, с разказ пред NOVA

18-годишен опитал да се представи за полицай и да прави проверки на пътя. Случаят е от Русе. Мнимият полицай е разкрит от полицията. А сигналът е подал мъж, който бил спрян за проверка.

В понеделник сутрин Цанко Цанев тръгва с колата си от Ново село към Русе. Около 7.30 ч. е спрян за проверка близо до езерото Липник, по пътя между селата Николово и Червена вода.

„Пред мен имаше автомобил, който се движеше бавно. Намалих и видях някакво лице с палка”, разказва Цанев.

Четирима полицаи са с обвинения за насилие по време на протестите

Мъжът се усъмнява, но още по-изненадан остава от външния вид на приближилия се до колата полицай.

„Отворих до половината стъклото и той каза „Добър вечер”. Казах: "Как добър вечер? То стана сутрин". Той отвърна: „Документите за проверка”. Но аз видях, че е неадекватен, клатушкаше се и говореше неясно. Отказах да му дам документите си", твърди Цанко.

Освен странното поведение, шофьорът забелязва още един детайл в облеклото на младия мъж. „Шапка нямаше, но беше с полицейска риза, с пагони без нашивки. Носеше бели маратонки”, разказа още Цанко.

Бившите вътрешни министри с коментар за кадрите от протестите

Макар че срещата с мнимия полицай е по-кратка от минута, неговият разказ съвпада и с този на водача на спряната преди него кола. Шофьорът отказа да застане пред камерата ни. Единствената разлика в неговата среща с младежа е в това, че той повторял непрестанно: "Това е проверка". И двамата шофьори забелязват още нещо необичайно - на отсрещната страна на пътя имало друго момче, което през цялото време снимало с телефона си.

Малко след инцидента Цанко подава сигнал на тел. 112. Проверката на полицията установява, че 18-годишен младеж е взел част от униформата на баща си, без негово знание. От полицията в Русе съобщиха още, че момчето е открито, всички полицейски атрибути са прибрани и случаят се разследва. А за Цанко, който се чуди дали да се смее, или да се плаши от случилото се, остава поне успокоението, че младежът не е откраднал и оръжието на баща си.