Според фирмата доставчик има няколко варианта да бъдат осъществени двата вота

Ако партиите не успеят да стигнат до консенсус и 46-ото Народно събрание не излъчи кабинет, то наесен ще се изправим пред два вида избори - за президент и за парламент. Това може да породи сериозни затруднения заради изцяло машинното гласуване.

Според фирмата доставчик - до този момент има няколко варианта да бъдат осъществени двата вота. Ако изборите са две в едно, ще е необходимо софтуерът да бъде променен и да се гласува с две дигитални бюлетини на една машина. Има вариант това да се случва с една или с две отделни карти. Съответно излизат и две отделни разписки, които се пускат в различни кутии.

Мисия невъзможна ли е редовен кабинет (ОБЗОР)

Другият вариант е да бъдат купени допълнителни устройства и така във всяка секция да има различна машина за двата вота. Не е изключено обаче изборите да бъдат на различни дати. Тук затрудненията вече се очаква да са чисто логистични.

Дали ни очакват два вида избори наесен все още не е категорично ясно. Времето за организацията им обаче става все по-кратко. Заради машинния вот се появява въпросът ще може ли да гласуваме и за президент и за парламент на едно устройство?

„Да, това е възможно. В крайна сметка това са компютри, които могат да бъдат настроени”, каза изпълнителният директор на „Сиела норма” Веселин Тодоров.

Ще се намери ли компромис за съставяне на правителство?

Първият вариант е гласуване на едно устройство с две дигитални бюлетини. Така ще се увеличи и времето за гласуване, но не двойно, смята експертът. Вторият вариант е гласуване с две карти, но така може да се стигне до хаос.

„Трябва да се закупят много нови карти, което е почти невъзможно при сегашния световен дефицит. Другият проблем е в секционните комисии, които ще трябва да управляват по два различни комплекта карти за всяка машина”, уточни още Тодоров.

Вариант е и гласуване на две различни машини, но това ще излезе значително по-скъпо, тъй като ще трябва да бъдат закупени повече от 10 000 устройства допълнително.

Възможно е двата вида избори да не бъдат насрочени в един ден, а  през седмица. Всички тези въпроси в крайна сметка ще бъдат изяснени от ЦИК, когато стане ясно ще се стигне ли до два вида вот наесен. Засега от комисията отказват коментар по темата.