Това съобщават от външното ни министерство

Българите, пътуващи за Белгия, ще трябва да представят PCR тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната. По информация на посолството ни в Брюксел мярката влиза в сила от утре, 21 август 2021 г., тъй като България преминава в списъка със страни от „червена зона“ за пътуване.

Стойчо Кацаров: Няма затягане на мерките, точно обратното е

При влизане в Белгия българските граждани трябва да представят един от следните документи:

-   Сертификат за  завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 (14 дни след поставянето на последната доза). Необходимо е ваксината да е сертифицирана от Eвропейската агенция по лекарствата или Covishield;

 Сертификат, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

-   Сертификат, показващ отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането в страната;

Нови правила за работата на заведения, спортни зали, кина и театри

Българите, които не разполагат с един от трите документа, ще бъдат поставяни под карантина. Белгийските граждани и постоянно пребиваващите в Белгия могат да си направят PCR тест през първия или втория ден след пристигането им в страната, като след получаване на отрицателен резултат те се освобождават от карантината. Децата под 12 години няма да бъдат тествани, но ще трябва да останат под карантина, докато резултатите на родителите им не станат известни. Остава задължението за попълване на Формуляра за локализация на пътниците (Passenger Locator Form – PLF) в рамките на 48 часа преди пътуването.

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 375 86 50, +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: embassy.Brussels@mfa.bg и consular.brussels@mfa.bg.

Турция затяга мерките, на кино и ресторант - само с PCR тест

Нови правила и за пътуващите българи за Испания. Те ще трябва да представят тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната. Към момента цялата територия на България е поставена в списък на държавите в риск, а не само определени райони на страната, както досега. По информация на българското посолство в Мадрид мярката влиза в сила от 23 август 2021 г. 

При влизане в Испания българските граждани следва да представят един от следните документи:

-   Документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 /14 дни след поставянето на последната доза/. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини на производители, официално признати от ЕС;

-   Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразната верижна реакция (PCR), или бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, проведен до 48 часа преди влизането в страната, считано от вписаната в документа дата на проведеното изследване;

 Документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-ия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

 Дигитален сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.

Проф. Кожухарова: Новите мерки не предвиждат затваряне на заведенията

Продължава извършването на санитарен контрол на всички международни пътници, влизащи в страната на случаен принцип – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние.

Остава в сила и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания на следния линк: https://spth.gob.es/,както и получаването на QR код след попълването му. Децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен Формуляр за санитарен контрол.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се свържат с: Посолството на България в Мадрид на тел: +34 91 345 5761 и на дежурен телефон в извънработно време: +34 678 013 846; Генералното консулство на България във Валенсия на следния телефонен номер: +34 963 690 921, както и на телефона за спешни случаи: +34 630 168 018; Генералното консулство на България в Барселона на 24-часов тел.: +34 619-217-097.