Изслушаха потърпевшия Даниел Петров за случилото се на 2 септември миналата година

Поредни разкрития за полицейско насилие срещу протестиращи - този път от протеста на 2 септември. На комисията, която разследва полицейското насилие, беше изслушан нов пострадал от действията на униформените. 

Приключи изслушването на Даниел Петров, арестуван по време на протеста на 2 септвмври. Той сигнализира комисията още миналата седмица, че полицаите са упражнили насилие  - удряли са го, извадили са лещите му, а той е с диоптър 6, което по думите му е рискувало зрението му.

„Ще го задушите, ще го задушите“ - Мъжът на записите е Даниел Павлов. Задържан е на протеста на 2 септември миналта година. Действията на униформените са заснети от Свободна Европа.

Съмнения за укрити записи от протеста миналата година (ОБЗОР)

„Бях повален на земята и главата ми беше силно изритана назад със страхотен натиск на очите и главата. Лещите ми бяха избити от очите, можете да си представите какъв натиск беше, за 20-30 секунди не можех да си поема никакъв въздух. Без да преувеличавам, чувствах, че умирам в един момент“, разказва Даниел Павлов. По думите му,  следват обиди от униформените, извиване на ръце и влачене.

Шефът на НСО за записите с полицейско насилие: Не съм укривал нищо и имам документи

„В един момент ме поставиха на земята, лежах може би 20-30 минути, в един момент дойде служител на реда и изля бутилка с вода на главата ми и каза сега ще видите вие“, добавя Даниел.

Спечелил е делото, че е задържан неправомерно от служителите на МВР.

Пето заседание на комисията за полицейското насилие

Адвокат Емил Георгиев, адвокатът на Даниел Павлов, също казва, че вижда клиента си раздърпан и невиждащ. Разказват още, че след подаване на сигнал за полицейско насилие, прокуратурата е отказала да образува преписка. А в същото време срещу Даниел се води дело за хулиганство.

„Може да съм бил по-емоционален, но не съм извършил нищо нередно, нито физически, нито вербално, към органите на реда“, категоричен е Даниел.

НОВА ПРОВЕРКА ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ: Вътрешният министър определи предходните като формални (ОБЗОР)

Комисията взе и решение да сезира Софийската градска прокуратура заради прекратената преписка за полицейското насилие от 10 юли от прокурор Вероника Трифонова.

„Всеки който е гледал тези записи, не е възможно да не си ги спомня. За мен пък има наличие за прикриване на престъпление. Има предостатъчно данни прокурор Трифонова да установи бруталното полицейско насилие“, убеден е Николай Хаджигенов.

Преди  седмица беше сезиран и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Поискано е да се установи и кой е дежурният служител който е гледал камерите на НСО с насилието на 10 юли, както и дали е уведомил органите НС реда за видяното.