Вече е известно името на един от четиримата наказани полицаи от записите

Пред NOVA вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че е разпоредил нова проверка в МВР заради намерените записи.  Новата проверка за полицейското насилие от протеста на 10 юли миналата година, тук, под колоните на Минстерския съвет, е разпоредена тази сутрин. Причината - според вътрешният министър Бойко Рашков предходните проверки са били формални и след тях са останали много неизвестни.

В същото време в ефира на NOVA, юристи коментираха кадрите с полицейското насилие. „Тъй като са останали неизяснени въпроси и проверките са извършени формално миналата година, колкото да се отчете пред обществото, че такива проверки има. Ние забелязваме това и не можем да останем равнодушни”, заяви Бойко Рашков – министър на вътрешните работи.

СЛЕД КАДРИТЕ С ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ: Искат изслушване и на Иван Гешев в парламента (ОБЗОР)

Междувременно вече е известно името на един от 4-мата наказани полицаи от записите - Андон Андонов. По време на протестите – е главен инспектор в СДВР, а след това го назначават в Бюрото по защита на свидетелите към главния прокурор Иван Гешев. От прокуратурата ни отговориха, че тогава той е отговарял на законовите изисквания за длъжността. А след привличането му като обвиняем за насилие – е бил отстранен. В телефонен разговор, Андонов ни отказа интервю с мотива, че макар и отстранен - все още е държавен служител.

От ГЕРБ отново заявиха, че е извършена проверка още миналата година при министър Христо Терзийски. Отговорността за действията на полицаите била лична. „Tе могат да бъдат само лични и да си носят от хората, които са нарушили закона или са си превишили правомощията. ГЕРБ реагира още в петък на записите, ние естествено осъдихме полицейското насилие и превишаването на правомощията на полицаите”, посочи Даниел Митов, ГЕРБ.

Четирима полицаи са с обвинения за насилие по време на протестите

Защо записите излизат чак сега, до момента не става ясно. Но подобни действия на униформени трябва да се наказват, категорични са адвокати.

„Един садист … с удоволствие снимаше, за да се хвали, може би пред приятелите си, колко велик мъж е, или на началниците, които са му възложили да действа точно така”, заяви адвокат Михаил Екимджиев.

„Трябва да си получат заслуженото тези, които са го причинили, но и тези, които отговарят за тях”, категоричен е и адвокат Марин Марковски.

Бившите вътрешни министри с коментар за кадрите от протестите

В ефира на NOVA, адвокат Екимджиев разви и нова хипотеза – че някои от униформените може и да не са от редиците на МВР. “Mиналата година имаше немалко данни, че с полицейски униформи, под прикритието на полицейските символи са действали частни охранители, наети Бог знае от кого, за да громят протестиращите; имаше предположение, че са действали хората. Бог знае как подбрани, от бюрото за защита на Гешев”.

Адвокатите призоваха за детайлно разследване.