Вчера от МОН направиха промени в сценариите за обучение

От МОН решиха, че присъствено обучение ще има дори при „червен сценарий”, но не за всички деца. Няколко промени направиха от образователното министерство по възможните сценарии за учениците. До момента планът предвиждаше при „жълтия” сценарий учениците да учат онлайн, ако има 15% заболели деца и учители. Сега този процент е свален на 10.

При колко болни деца ще се преминава към онлайн обучение

„Горчивият опит от предходните две учебни години ни научи да бъдем гъвкави. Има различни варианти - може да посрещнем отделните випуски в отделни часове и пак да има тържественост на 15-и септември”, обясни директорът на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” в София.

Директорът на Софийската математическа гимназия Антоан Тонев посочи, че от учебното заведение се готвят за присъствено откриване на годината. Готови са обаче за всеки вариант, предложен от министерството.

„Желаем тази година да премине колкото се може повече в класните стаи. Това е истински ефективното обучение. Всичко друго е някаква форма на компромис, която не знам докъде ще доведе”, допълни Тонев.  

Четири варианта за работата на училищата при нова COVID вълна

От „Обединени учители за безопасно образование”са разработили мерки, които биха осигурили по-дълъг присъствен образователен процес. „Като за начало прилагането на трета бустерна доза на всички работещи в системата на образованието, които желаят. Задължително за нас условие за присъствено обучение е регулярно тестване на обучаваните и персонала в учебните заведения”, каза Лилия Стоянова.

Повече гледайте във видеото.