Това стана ясно днес от заседанието на комисията по ревизия на предната власт в парламента

Над 32 милиона лева са спечелени от частна фирма чрез така наречения "Златен гьол" за дезинфекция на Капитан Андреево през последните 8 години. 

Именно дезинфекцията на турската граница стана тема на двучасово заседание на временната комисия по ревизия.

От 2013-а година до днес за дезинфекцията по границата отговаря частна  фирма. По време на комисията стана ясно, че тя е създадена две седмици преди да започне работа по границата. А въпреки милионите оборот, в продължение на години фирмата не е проверявата. До това лято. Когато от служебното правителство решават да проверят фирмите с най-високи касови наличности. И установяват серия от данъчни нарушения.

Три сигнала получили във временната комисия по ревизия, свързани със златния гьол на "Капитан Андреево". Подателите на два от тях пожелали анонимност. Третият е от Антикорупционния фонд, които от години водят свое разследване. Те твърдят, че нарушенията са различни. А въпросителните идвали още със създаването на частната фирма. 

"Става дума за фирма която е регистрарнана седмица и половина преди да и е предоставено правото да извършва тази дезинфекция", заяви Лора Георгиева, юристот АКФ. 

"Въпросният договор между агенцията по храните е сключен в последния ден на кабинета "Борисов 1", каза Мая Манолова. 

Договорът с частната фирма е подписан през 2013-а година.

"На запитвания на прокуратурата БАБх не са предоставили никакви данни дали е проведена публична процедура", казва Лора Георгиева.

Отговорът идва от настоящия заместник-министър на земеделието:
"Същата не е задължителна по закон, но е проведена. Възлагането на дейността по възлагането на дезинфекцията не е обществена поръчка по смисъла на закона на обществените поръчки, защото не се плащат никакви средства!", заяви Крум Неделков 

"В договора има клауза, освен държавни такси има и такса  обслужване. Договорът е възмезден. А не е безвъзмезден.Това автоматично означава че договорът не попада в изключение на обществените поръчки", заяви финансовият министър Асен Василев.

Освен от дезинфекцията, фирмата печели и от други дейности. Отново по границата ни с Турция. 

"Стопанисва и лабораторията за фитосанитарен контрол. Т.е за плодове и зеленчуци, които влизат в България", информира Мая Манолова. 
По думите на Манолова на ден  у нас на ден  влизат между 450 и 500 камиона, превозващи плодове и зеленчуци. От тях по закон на контрол трябвало да подлежат 10%.
"Но информацията е, че се порверяват повече. Обяснението е просто. Попитахме служителката какви са таксите за лабораторията на ТИР. 350 лв. лабораторно изследаване и допълнителна такса от 500 лв. за разтоварване. Става дума за 1 или 2 касетки за разтоварване от тира. Пресметнахме че фирмата генерира 15-20 млн приходи от лабораторията,  а от "Златния гьол"10-15 млн лева.

Милионите левове печалба съществуват. Но засега само на документи. 
"Парите все още не са предоставени за преглед и преброяване. Нямаме представа дали са налични или не. Засега са налични само на документи", каза министърът на финансите.

По време на единствената правена досега проверка на фирмата са установени и други нарушения. 
"Наложени са обезпечителни мерки тъй като фирмата няма авоари. Т.е всеки ден НАП и МВР ходят и събират съответното такси за деня. До момента са обезпечени милион и половина по този начин", добави Асен Василев.

Договорът с частната фирма е сключен за 10 години. Което означава, че тя трябва да продължи дейността си до 2023-а.

Вече години наред мястото за дезинфекция на турската ни граница се нарича "Златен гьол", защото всеки от влизащите у нас трябва да плати за няколко секундната дезинфекция. А парите, които се изкарват от нея възлизат на няколко милиона годишно.