Столетницата проведе среща с „Има такъв народ” за третия мандат

Отиваме на избори. И третият опит за разговори с мандата на БСП приключи без успех. „Има такъв народ” няма да подкрепи правителство на левицата. Това решение на партията беше препотвърдено от Тошко Йорданов по време на среща с БСП днес.

Провалът на третия мандат доведе и до взаимни атаки между политиците.

Утре БСП се събира, за да реши кога връща папката на президента Румен Радев.

Финално: „Има такъв народ” няма да подкрепи правителство на БСП

Съдбата на третия мандат се реши за 5 минути. БСП поискаха подкрепа от „Има такъв народ”, които директно отказаха. „Това, че правим тази среща е въпрос на диалогичност и на последен опит за съставяне на кабинет”, заяви Корнелия Нинова.

„Ние няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат”, категоричен бе Тошко Йорданов.

От „Има такъв народ” обаче  поискаха от БСП да даде още малко живот на 46-тия парламент, за имат шанс реформите в прокуратурата. „Всички партии, включително и вашата, отказаха да подкрепят нашия проектокабинет и както казахме тогава, това ще даде възможност на ГЕРБ и ДПС да продължат да са щастливи; да се пробват на поредни избори, а Гешев да си бъде Гешев без орязване на правомощията. От вас зависи дали ще оставите този парламент да поживее 1 седмица”, коментира Йорданов.

„Това представлява кърпене. Разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна”, посочи Нинова.

Йорданов: Парламентът е пълен с лицемери, БСП се гушна с ГЕРБ

„Всички останали минаха през ще подкрепим, няма да подкрепим. Искаме постове, не искаме. Ние няма да участваме в цялата тази фурнаджийска лопата, която представляват другите партии”, заяви Тошко Йорданов.

„Надявам се, че „фурнаджийски лопати" не се отнася за БСП”, коментира Корнелия Нинова.

Разговорите за принципи и промяна продължиха и в кулоарите„Слави се опита да се държи като големия. Той неслучайно реши да обяви предложението си за Министерски съвет преди да бъдат обявени крайните резултати на изборите, защото за него това някак си беше детайл, който няма значение. Той беше новата вълна, новият спасител, само че дребният детайл беше, че има само 65 гласа в парламента”, каза Христо Иванов.

Тома Биков: С БСП от десетина години сме в конфликт

В темата беше замесен и президентът. „Според мен този мандат не беше добре раздаден от президента. Той прецени, че му е по-удобно за изборите да няма редовно правителство и го даде на БСП, които предварително бяха обречени на неуспех”, заяви Тома Биков.

„Третият мандат, връчен на БСП, е изначално мъртвороден. Ненапразно първата ми реакция беше колко пъти ще настъпваме една и съща мотика по един и съши начин”, коментира Николай Хаджигенов.

„Чакаме четвъртия. И сега ще кажете, че в Конституцията няма четвърти мандат. Разбира се, в Конституцията няма и министри с двойно гражданство, но както виждате те са назначени”, посочи Хамид Хамид.

БСП няма краен срок, в който да върне мандата на президента. Утре партията се събира на Национален съвет, за да реши как ще действа с мандата.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК