Екипи на NOVA на проверка с екипите на РЗИ

Още в първата вечер на новите мерки срещу разпространението на COVID-19, заведенията масово бойкотираха вечерния час. Ресторанти и дискотеки в София и по морето не се подчиниха на забраната и продължиха да работят и след 23:00 часа.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Работят ли заведенията въпреки ограниченията

Екип на NOVA беше на среднощна проверка с екипите на РЗИ и полицията. Те започнаха инспекцията малко след 23.00 ч. в заведения на централната алея на "Слънчев бряг". В почти всички имаше клиенти.

Въпреки че собствениците на едно от заведенията са против новата заповед на здравния министър, те са избрали да преминат към реален бойкот след протеста в сряда. Обясняват, че ще им се наложи да освободят 80% от персонала си преждевременно.

В следващото проверено заведение посетителите бяха десетки - основно чужденци, избрали да гледат футболен мач на открито. Управителят опита да увери инспекторите на РЗИ, че не обслужат клиентите си и ги чакат да си тръгнат. Здравните инспектори обаче не повярваха и затова на собственика ще бъде съставен акт. Той може да стигне до 1000 лв.

Нарушения бяха открити и в следващия бар. Проверяващите влязоха малко преди 23.30 ч., а заведението беше пълно с клиенти. Оправдаха се с това, че се спазват всички изисквания за работа на открито и персоналът бил 100% ваксиниран. Въпреки твърдението, проверяващите отново подготвиха наказателно постановление.

„То е очевадно, че не се спазва часовият диапазон от 7 до 23 часа. Освен това, на масите има по повече от шестима клиенти. Твърдението, че персоналът е ваксиниран, трябва да се докаже и трябва да е предварително заявено. Това не отменя спазването на часовия график до 23 часа, така че отново ще поканим отговорното лице на обекта в РЗИ-Бургас да му бъде съставен акт за нарушение”, обясни Данка Андреева, инспектор към РЗИ-Бургас.

ОТ ДНЕС: Край на нощния живот, по-малко гости на тържества

А докато се попълваше констативният протокол и клиентите започнаха да си тръгват, след като разбраха,че повече няма да им бъдат сервирани питиета, служителите на РПУ-Несебър получиха сигнал, че друг плажен бар е препълнен. И въпреки желанието си да спазват противоепидемичните мерки, в това заведение признаха, че бойкотират заповедта на здравния министър.

Остана ли нощният живот в столицата на пауза? Екип на NOVA провери имаше ли нарушители и на един от емблематичните за София булеварди. Оказа се, че голяма част от ресторантите в центъра на столицата не спазиха вечерния час. Сред нарушителите е и председателят на Българската асоциация на заведенията. 

„Това няма да стане. Не е само моето заведение - много заведения си работят в момента“, категоричен бе Ричард Алибегов.

 Ресторантьори отново излизат на протест

Въпреки напредването на нощта, интересът на хората към свободните места във все още отворените заведения не стихна. А част от гръцките туристи у нас с изненада научиха, че е в сила вечерен час за бизнеса. От ресторантьорския бранш не се притесняват от глоби, а ако им наложат такива, са готови да ги обжалват.

„Аз се притеснявам повече за служителите ми. Да затворим и да оставя хората, с които работя от години, на улицата - това няма да се случи – не заради заповеди, не заради глоби, не заради министър Кацаров, заради никого“, посочи Алибегов. И добави, че в момента властите налагат двоен стандарт. 

“Снощи, след влизане в сила на новите COVID мерки, работихме до 2.00 ч. през нощта. Нашата работа в делнични дни не е много, нямаше много хора. Нямаше и проверки”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Радослав Мирчев, управител на нощно заведение, което бойкотира разпоредбите. 

По думите му нощните заведения са единственият бранш, който е ограничен в работното време, без значение дали персоналът е ваксиниран на 100%.

„Въвели сме контрол на достъп на клиентите. Персоналът ни е изцяло ваксиниран. Имаме добра вентилация и дезинфектанти навсякъде”, посочи той.