Денят е най-трагичната дата в новата история на САЩ

11 септември 2001 година, 08:35, полет 11 на Американските авиолинии се отклонява от курса и се насочва към Ню Йорк. 10 минути по-късно машината се разбива между 93-ти и 99-тия етаж на една от кулите на Световния търговски център

В същото време полет 175 на Обединените авиолинии също променя курса и се насочва към Ню Йорк. В 09:03 часа следва втори удар. Самолетът  поразява южната кула на емблематичния център.

Цял Манхатън изпада в паника.

Денят на смъртта, страха и силата на човешкия дух (ГАЛЕРИЯ)

Три минути след фаталния удар диспечерите губят връзка с екипажа на друг самолет. В 09:05 полет 77 на Американските авиолинии вече се е отклонил от курса си и се насочва към столицата Вашигтон. 30 минути по-късно машината поразява част от американската щаб квартира. Пентагона е в пламъци.

7 минути по-късно четвърти самолет се разбива в гориста местност на 20 минути от Вашингтон.

В Ню Йорк почти час след първата атаката 110 етажната южна кула на търговския център се срутва.

Само за 102 минути четирите самолета отнемат 300 човешки живота. А общия брой на жертвите след атентатите достига 2977. САЩ потъва в скръб.

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Днес се случи национална трагедия.Два самолета се разбиха в Световния търговски център и това е очевиден терористичен акт срещу нашата страна”, обяви тогава президентът Джордж Буш. „Говорил съм с вицепрезидента, с губернатора на Ню Йорк, с директора на ФБР и наредих всичките  ресурси на федералното правителство да отидат за подпомагане на жертвите и техните семейства и за провеждане на цялостно разследване, за да заловим тези,  които са извършили това деяние. Тероризмът срещу страната ни няма да устои. А сега нека помълчим за момент. Нека Бог благослови жертвите, техните семейства и Америка”, каза още Буш.

Дни наред спасителни екипи работят денонощно.

Подозрения за атентатите разтърсили целия свят бързо падат върху ислямската групировка „Ал-Кайда”. През 2004 година лидерът им Осама бин Ладен поема лична отговорност за трагедията в САЩ. Като мотиви за атентатите Бин Ладен посочва американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан.