С камбанен звън и минута мълчание започна церемонията в Ню Йорк

САЩ отбелязват 20 години от най-кървавия атентат в историята на Америка. 11 септември е моментът, който промени съвременната история.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Годишнината съвпада и с изтеглянето на американските войски от Афганистан, където през есента на 2001 г. започна войната, като възмездие за атаките на „Ал Кайда”. А в навечерието на 11 септември, Джо Байдън отправи послание към американците.

Видео: Ройтерс

Възпоменателната церемония на мемориала в Манхатън, където се издигаха двете разрушени при атаките кули близнаци на Световния търговски център, започна с изнасяне на американския национален флаг. С камбанен звън в 08:46 местно време беше отбелязан моментът, в който първият отвлечен самолет удари северната кула. 

Денят на смъртта, страха и силата на човешкия дух (ГАЛЕРИЯ)

Последва минута мълчание. На церемонията присъстваха президентът Джо Байдън и предшествениците му Барак Обама и Бил Клинтън.

След това близки и роднини на жертвите четяха имена на загиналите общо 2983 души в атентатите от 11 септември срещу Световния търговски център, Пентагона и полет 93, както и шестте души, загинали при атентата в Световния търговски център през 1993 г.

 

 

На 6 пъти американците пазиха по минута мълчание - за сриването на кулите в Ню Йорк, нападението срещу Пентагона край Вашингтон и разбиването на самолета в Пенсилвания.

„В дните, които последваха 11 септември 2001 година, видяхме героизъм навсякъде, на места очаквани е неочаквани. Видяхме и истинско чувство за национално единство”, заяви президентът Джо Байдън.

Възпоменателни церемонии се проведоха и в Арлингтън, Вирджиния, където се намира Пентагона, в Шанксвил, Пенсилвания, където четвърти отвлечен самолет се разби в полето. Освен на мемориала в Ню Йорк, Джо Байдън присъства и на другите две места на атаките. На церемонията в Шансквил присъства и Джордж Буш, който беше президент по онова време.

В 08:46 проехтя и камбаната на надеждата в параклиса „Сейнт Пол” в Ню Йорк. Тя е подарена на Ню Йорк от Лондон и звъни на всяка годишнина от атентатите от 2002 г. насам.

 

Видео: Руптли