Оказва се, че това не е веднага щом се събудите

Въпреки че изглежда най-добре да изпиете чаша кафе веднага щом се събудите, все пак има по-добро време за това. Не трябва да пиете чаша кафе веднага щом станете от леглото, а един час след събуждане. В този момент производството на кортизол в организма е в един от трите пика през деня, според клинично проучване, цитирано от БГНЕС.

Кортизолът обикновено се счита за "хормон на стреса", защото се секретира в големи количества, когато чувстваме стрес или напрежение при обстоятелства, които считаме за стресови. Но кортизолът може да се счита и за „хормон за събуждането“, защото причината тялото да произвежда повече кортизол, когато сме под стрес, е да ни събуди и да ни държи будни.

Защо кафето на гладно е опасно?

Консумирането на кофеин, докато тялото е на върха на производството на кортизол, учи тялото да произвежда по-малко кортизол, казват експерти, които изучават как съставките на лекарства като кофеинът, влияят върху естествените биологични ритми на тялото ни.

Това не само подкопава ефекта на кофеина, но и намалява възбуждащата способност на кортизола. В допълнение, той може да допринесе за развитието на толерантност към кафето, което означава, че ще се нуждаем от все повече кафе, за да постигнем същите ефекти.

Така че, за да се възползвате максимално от ефектите, които предлага кафето, изпийте първата чаша един час след събуждане, пише The Healthy.

Вторият пик на производството на котизол е около 13:00 часа и след това около 17:00 часа, така че в някои от тези моменти можете да изпиете следващата чаша кафе.