Бракониерите са били засечени от камери на ловното стопанство „Воден – Ири Хисар“

Отстреляни два благородни елена, трофеи, препарирани и замразени птици са намерени след акция срещу бракониери в Разградско. За акцията ви разказахме преди няколко дни. Бракониерите са били засечени от камери на държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“. Проверка на полиция и горски служители е довела и до разкрития за голям брой убити птици от защитени видове. Един е задържан.

Хванаха бракониери в резервата „Воден”

В разгара на ловния сезон, камерите на територията на резерват „Воден -Ири Хисар“ засичат нарушители.

„Засечен беше нарушител на нашите охранителни камери, беше веднага стикована акция между полицията в Разград и два екипа наши служители, едни екип полицаи. Беше извършено задържането в село Дянково. На излизане от гората бяха установени три лица, имаше в колата оръжие”, директорът на ДЛС „Воден-Ири Хисар“ Кирил Колев.

След акцията, при обход на следващия ден, горски служители се натъкнали на два убити елена, изоставени в гората.

„Бяха открити трупове на два благородни елена, на единия беше взет трофея и част от месото, а с другия не беше манипулирано”, обясни Колев.

След убийството на зубър, отстрелът на двата благородни елена е най-тежкото бракониерско посегателство на територията на ловно стопанство „Воден”. Според експерти цената на трофеите им на черния пазар може да достигне до няколко хиляди евро.

Задържаха бракониери, убили две сърни

При претърсвания на домове в села около Разград са открити препарирани птици и замразени трупове във фризери. Сред тях 20 вида защитени птици и бозайници като малък креслив орел и вечерна ветрушка,  видове като видра, белоопашат мишелов, малък корморан, тръстиков блатар. Целта най-вероятно е била препариране с цел незаконна търговия.

„Някои са в червената книга, някои са с международен защитен статус и са изключително важни за биоразнообразието и екосистемите. Някои са били препарирани с цел продажба, предполагаме, някои са били просто замразени”, каза още Колев.

Задържаният отдавна е бил подозиран от служителите на горското, че редовно бракониерства на територията на резервата. Работата на криминалистите по случая продължава. От окръжната прокуратура в Разград съобщиха за NOVA, че наказанието за бракониерство е до 1 година лишаване от свобода и глоба, а когато се касае за унищожаване и продажба на застрашени видове, ефективната присъда може да бъде до 5 години.