Общо за изборите са отделени близо 124 млн. лева

Вътрешният министър и вицепремиер Бойко Рашков ще отговаря за изборите на 14 ноември. Това решение беше взето на заседанието на Министерския съвет в четвъртък. 

Преди началото на заседанието Стефан Янев заяви, че вицепремиерът ще се занимава основно с подготовката на вота 2 в 1, а колегите му от кабинета ще помагат за реализацията. За цялостната организация и координация министрите ще информират премиера.

 

Сметката показва, че за изборите са отделени близо 124 млн. лв. От тях близо 52 млн. лв. ще отидат за възнаграждения на членовете на РИК и СИК, 15 млн. лв. - за отпечатване и обработване на бюлетини, 19 млн. лв. - за охрана на изборите, а за организацията на вота зад граница ще са нужни 10 млн. лв.

 

Разпределението на задачите по организацията на вота между всички ангажирани министри бе уточнено с решение на МС. Ето какво гласи то:

Съгласно правителственото решение на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи се възлага координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор следва да определи необходимите противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването и министърът на правосъдието ще информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

На министъра на правосъдието се възлага издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.