Президентът посети завод в Кърджали

Служебното правителство търси всички възможни решения да внесе Плана за възстановяване. Въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство.Това заяви президентът Румен Радев, който посети завод в Кърджали.

Според държавния глава две са предизвикателствата пред настоящия служебен кабинет - реформата в съдебната система с акцент върху отчетността и отговорността на главния прокурор и определяне на дата за затваряне на въглищната енергетика. "Към момента тя гарантира нашата автономност, независимо от цената на тока", добави президентът.

Според него се иска ясно решение и консенсус, както и дългосрочна визия относно т.нар. "зелена сделка". Той смята, че срокът за затваряне на централите трябва да бъде удължен. Предишните управляващи са заложили срок до 2036 г.

 

 

"Разбира се, че цените на тока притесняват хората. Очаквам краткосрочните мерки на служебното правителство да дадат резултат. То се отличава от предишното редовно, защото работи в рамките на закона", каза още Радев.

След като посети индустриални и текстилни предприятия, държавният глава даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента, Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт. Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.