Това научи NOVA от свои източници в партията

Битката за „Дондуков” 2 влиза в решаваща фаза. Завесата около основния опонент на президента Румен Радев е открехната. По информация на NOVA ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще се кандидатира за президент.  Очаква се той да бъде издигнат от инициативен комитет и подкрепен от  ГЕРБ, научи NOVA от свои източници в партията. Официален коментар от Румен Радев и Бойко Борисов все още няма. Президентът вече предизвика лидера на ГЕРБ да влезе в директен сблъсък за стола на държавния глава.

Все още не е известно името на кандидата за вицепрезидент, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ. Самият Герджиков потвърди официално, че е приел да се включи в битката за „Дондуков”2. Проф. Той е вече два мандата ректор на най-големия университет у нас. Председател е и на Съвета на ректорите. Проф. Герджиков има опит и в изпълнителната власт като зам.-министър на образованието в кабинета „Сакскобургготски“. По-късно е бил и управител на Фонд „Научни изследвания“

Името на проф. Анастас Герджиков в надпреварата за „Дондуков” 2 е изненадата на политическата сцена. „Изненада съм, но това е добър кандидат. Не е най-разпознаваемият сред обществеността, но е достатъчно да се каже ректор на СУ. Всички знаят какво означава това”, коментира политологът проф. Румяна Коларова.

„Да станеш ректор на СУ е голямо признание. Тази позиция изисква много голяма стабилност”, смята социологът Кънчо Стойчев.

Ако проф. Герджиков се изправи срещу Румен Радев на 14-ти ноември, то изборът на хората ще излезе извън партийните граници, убедени са експертите.

 „Важно е да се постави тази алтернатива - между армията и образованието”, посочва Коларова.

„Не бива да мислим, че хората са като овце - това, че гласуваш за една партия не означава, че ще гласуваш за нейния президент”, казва Кънчо Стойчев.

Според друго мнение, решението на ГЕРБ да даде подкрепа, без да издига свой кандидат, щяло да им помогне в изборната надпревара.

„Знаем, че ГЕРБ е в относителна изолация и по този начин се търсят възможности за привличане на максимална периферия и допълнителен електорат към този, който ГЕРБ има”, категоричен е Стойчев.

Ще видим ли проф. Анастас Герджиков окончателно в битката с Румен Радев, трябва да стане ясно до 4-ти октомври.

А днес от ЦИК обявиха, че 21 партии и 7 коалиции са регистрирани за парламентарния вот на 14 ноември. Подробности гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.