От значение е какви длъжности заемат кандидатите

След като вече са ясни част от основните кандидати за президент и вицепрезидент, това поставя и някои въпроси. Като този дали трябва да подадат оставка или да излязат в отпуск, така че да не нарушат закона, докато са в предизборна кампания.

ВКС: Лозан Панов е в неплатен отпуск заради изборите

Трябва да започнем, от това, че има значение какъв държавен пост заемат кандидатите за „Дондуков” 2. И според Конституцията, и според Изборния кодекс хората, които заемат държавни постове, не би трябвало да подават оставка, ако участват в избори, но те трябва излязат в неплатен или годишен отпуск след регистрация. Тази точка на закона обаче не се отнася за президента, вицепрезидента, министър-председателя, министрите. На този фон председателят на ВКС Лозан Панов ще излезе в неплатен отпуск от утре. А ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще бъде в платен отпуск.

След аплодисментите на инициативните комитети, дойде ред и на правилата, които ще действат от тук нататък за кандидатите им. Законът е ясен и задължава след номинациите те да се оттеглят временно от постовете, които заемат.

„Собствено желание е да прецени дали трябва да излезе в платен или неплатен отпуск”, обясни председателят на ВСС Боян Магдалинчев.

Проф. Герджиков: Целта ми е да върна нормалността в политиката. Полк. Митева: Време е за истинско обединение

С това правило обаче не е нужно да се съобразяват Румен Радев и Илияна Йотова.

„Изборният кодекс е предвидил, че всеки кандидат трябва да излезе в отпуск, с изключение на определена категория - министри, вицепрезидент или президент, ако заемат държавна или общинска длъжност”, обясни преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова.

Лозан Панов вече заяви, че заради включването си в битката за „Дондуков” 2 излиза в неплатен отпуск от утре до 22 ноември.

„При всяко положение той трябва да уведоми ВСС за своето намерение, нищо, че то е публично, за да може ВСС да определи негов заместник”, обясни Магдалинчев.

Докато Панов е кандидат за президент, неговият пост ще заема заместникът му  и ръководител на Търговската колегия на ВКС Дария Проданова.

Временно от постовете си ще трябва да се оттеглят и Анастас Герджиков, и кандидатът за вицепрезидент полковник Невяна Митева. Проф. Герджиков вече обяви, че излиза в платен отпуск до 21 ноември. А ако тяхната двойка беше партийна номинация, полковник Митева трябваше да напусне поста, който заема като военнослужещ.

Изтече срокът, в който инициативните комитети се регистрираха за вота

„Тъй като голяма част от кандидатите заемат длъжности, които влизат в тези деполитизирани категории, поради тази причина могат да бъдат издигани само от Инициативен комитет”, обясни още доц. Киселова.

И докато претендентите за президентския пост вече запретват ръкави за кампаниите си, политическите анализатори  отбелязват, че за първи път основните кандидати за „Дондуков” 2 са не партийни номинации, а независими. Макар зад тях да има различни политически сили в инициативните комитети.

„Партиите не са с най-голямо доверие в България, ще го кажа по най-мекия начин, просто те разчитат да се скрият зад инициативни комитети и тези кандидати да изглеждат повече граждански, а не толкова партийни”, смята политологът от „Тренд” Димитър Ганев.

А до балотаж обикновено стигат  кандидатите, зад чиито инициативни комитети стоят големи партии, показва опитът на анализаторите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.