Достъпът до платформите беше прекъснат за 6 часа

Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp вече работят. Сривът в системата продължи около шест часа, което е безпрецедентно прекъсване на достъпа до трите платформи. Равносметката - хаос по целия свят, сериозни проблеми за много хора и загуби за милиарди.

Като инфлуенсър от 9 години Ясен Савов има близо половин милион последователи в Instagram. Сривът в мрежата се отразява и на него. Не успява да публикува планиран пост.

„Имаме си време, в което пускаме снимки и сторита. Това е навик”, споделя мъжът.

СРИВЪТ НА FACEBOOK: Светът реагира с ударна доза смях (ГАЛЕРИЯ)

От това Ясен няма да загуби, но за големите брандове рекламата е от съществено значение в точно определеното време.

„Ако реша нещо да се спонсорира, ще платя 20-30 лв., но може би големите фирми, които искат да имат видимост на дадения пост от 2-3  млн. души, са претърпели загуби”, коментира Савов.

Пристрастяването към социалните мрежи се забелязва все повече, а животът без тях изглежда немислим. В часовете без социалните мрежи много обаждания от клиенти  получава и психологът Антонина Кардашева.

„Почувстваха много висока тревожност, безпокойството порасна. Обадиха се да питат какво да правят, ако случайно вече не са в социалните мрежи”, обясни специалистът.

Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp се сринаха

 За 6 часа богатството на собственика на Facebook  Марк Зукърбърг се стопи с повече от 6 милиарда долара. От платформата обявиха, че причината за спирането на работата се дължи на неуспешни актуализации.

„Няма индикации за външен пробив и няма  изтичане на информация. По-скоро е някакъв вътрешен конфигурационен проблем, който са направили инженерите на Facebook”, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„НОВИТЕ ИЗВЕСТНИ”: Крис Риска – от готвач до звезда в социалните мрежи (ВИДЕО)

При блокирането на приложенията от конкурентната платформа - Twitter, се пошегуваха, със съобщението - "Здравейте, буквално всички".  Веднага заваляха и забавни колажи на потребители.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.