До това развитие се стигна, след като днес целият екипаж беше отведен на разпит в Добрич

Арестуваха капитана на кораба „Вера Су". До това развитие се стигна, след като днес целият екипаж беше отведен на разпит в Добрич. Заедно с капитана зад решетките за 72 часа отива и вторият му помощник.

Моряците от "Вера Су" се явиха в съда на разпит

Екип от следователи разпита всички членове на екипажа на кораба пред съдии от Окръжния съд в Добрич. Иззети са корабна документация и навигационни карти, а утре предстои митническа проверка на целия екипаж. Разпитите продължиха повече от 6 часа. След тях прокуратурата реши да повдигне обвинения на капитана и втория му помощник-капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Разпитът на екипажа започна в окръжния съд в Добрич в сутрешните часове при ограничен достъп за медии. След повече от 6 часа, в които бяха разпитани моряците прокуратурата обяви резултата.

„Ще бъдат привлечени като обвиняеми капитанът и вторият му заместник”, обяви Радослав Бухчев, окръжен прокурор на Добрич. Двамата ще бъдат задържани за 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за постоянното им задържане.

На борда на "Вера Су" няма хора, електричеството е спряно

Двамата ще бъдат привлечени като обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго, уточняват от държавното обвинение. За подобно престъпление законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

Същевременно се очаква български екипаж да се качи на борда на кораба. Това обаче ще се случи едва когато метеорологичните условия го позволят. На този етап корабът е укрепен добре, категорични са от Морска администрация.

За момента корабът остава без екипаж и без електричество.

От прокуратурата съобщиха още, че ще проверяват има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата. Ще се разследват и действията на държавните органи - били ли са адекватни, навременни и правилни. Ще се проверява и дали има бездействие от страна на длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

Същевременно е постъпил сигнал от Министерството на околната среда и водите, който ще бъде приобщен към събраните до момента материали.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването на случая се превъзлага на екип от следователи от Националната следствена служба. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.