Друг министър "изплува" в разследването заради имоти в България

Сръбският министър отговарящ за бедните общини Новица Тончев изплува в досиетата на „Pandora Papers”. Той притежава офшорна компания в Британските Вирджински острови от 2010 година.

"ДОСИЕТАТА ПАНДОРА": Сръбски министър си купил апартаменти по българското Черноморие (ОБЗОР)

Първоначално Тончев е отрекъл, че е собственик на офшорна компания, но след това пред сръбското разследващо издание КРИК се е обадил сам и е уточнил, че "не е регистрирал компанията в антикорупционната агенция, защото фирмата не е имала никакъв оборот". В началото на седмицата бившият кмет на Белград и настоящ финансов министър на Александър Вучич изплува в „Pandora Papers” заради луксозните му имоти в България. Става дума за Синиша Мали.

През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че Синиша Мали е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали заяви, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

АФЕРАТА "ПАНДОРА": Няколко институции проверяват българската следа в скандала (ОБЗОР)

Според „Pandora Papers” обаче Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – по онова време вицепремиер на Сърбия. Мали е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС