Това обявиха от прокуратурата

По искания на Окръжна прокуратура - Добрич съдът задържа под стража капитана и втория му помощник, обвиняеми за инцидента с кораба, заседнал край Камен бряг.

Съдът е уважил исканията на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо капитана на товарния кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, и втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Ще бъде ли освободен от скалите корабът „Вера Су”

Двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго

Законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“ за това престъпление.

Действията по разследването продължават. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

По разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев, разследването се води от екип следователи от Националната следствена служба. Прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич.

Арестуваха капитана и втория помощник – капитан на „Вера Су” (ВИДЕО)

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също наблюдава работата по случая.

Моряците от "Вера Су" се явиха в съда на разпит

Решението на магистратите за постоянния арест дойде след двучасово заседание. А вече втори ден „Вера Су” е без ток и без екипаж. Времето в Камен бряг се влоши изключително много, вятърът се усили а вълнението достигна до над 4 бала.

Заради това на този етап всякакви действия са спрени. Експерти смятат, че въпреки бурното море корабът няма как да се обърне.

„Той не може да потъне още, просто защото е заседнал в дъното. Ще стои в това състояние докато вълните или теченията не подмият отдолу пясъка и не се окаже подпрян в 2 точки”, обясни проф. Румен Кишев.

Моряците от екипажа, които не бяха задържани, остават в общинския хотел в Каварна. достъпът до тях е забранен.

 „В добро здраве са хората, всичко им е наред, спокойни са - никакъв проблем няма”, каза кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

С екипажа имат готовност да работят и психолози от МВР, ако това се налага. Засега плавателният съд остава на милостта на бурното море.