Вътрешният министър увери, че всички служби вече работят по изнесените данни

Темата "Пандора" и разкритията за офшорни сметки продължават да будят коментари. Дни, след като стана ясно, че първият замесен политик е бившият депутат Делян Пеевски, от ДПС застанаха зад него.

А вътрешният министър увери, че всички служби вече работят по изнесените до момента данни. 

Радев за „Пандора”: Изненада ме името на Николай Младенов (ВИДЕО)

Трусовете около досиетата “Пандора” у нас продължават. След като сред документите се появиха имената на бившия депутат Делян Пеевски и бившия външен министър Николай Младенов, службите у нас са започнали пълна проверка на фактите.

Макар и със закъснение, обясни вътрешният министър Бойко Рашков. А от ДПС поискаха факти, които да уличават бившия им депутат в нередни действия. След всичко до тук, експерти предупредиха - има огромна разлика между офшорните компании на политици и тези на бизнесмени. И те не трябва да се поставят под общ знаменател.

България върви след събитията, отправи упрек вътрешният министър Бойко Рашков. 

„Трябва да се изследват фактите от службите в страната. За съжаление, отново ще вървим след събитията, както в случая с прилагането на глобалния закон ”Магнитски”. Но ще го направим”, заяви Рашков.

Първият бивш политик, чието име изплува от папките, беше на Делян Пеевски. Според ДПС обаче, факти срещу него няма.

„Кое да не е декларирано? Значи, съдържанието и собствеността на участие в юридическите лица, съдържанието ние не декларираме. Ние декларираме онова, което притежаваме като юридическо лице, а не съдържанието на юридическите лица”, каза Мустафа Карадайъ.

Втори сръбски министър в „Pandora Papers”

Второто осветлено име - това на Николай Младенов, се оказа изненада за президентът Румен Радев. Прогнозата на президента е, че това не е краят на разкритията.

„Службите са длъжни да предоставят информация. И аз очаквам такава. Явно ще излизат още много хора. Но все пак правете разлика между хора, които заемат държавни постове, и хора от бизнеса”, каза Румен Радев.

Това препоръчаха и експерти - да се разграничава офшорната сметка на политически лица и такива на бизнесмени, тъй като вторите са напълно законни.

„Наличието на фирми, сами по себе си, не е проблем. Също така и наличието на потоци към тези фирми не са проблем. Проблемът е, когато вие сте създали фирма и някакви пари, по неизвестен начин са влезли в сметките на тази фирма”, обясни финансовият експерт Стоян Панчев.

При бизнеса, за нарушение на закона може да се говори едва, когато потокът на парите започне да става неясен.

„Това може да стане, когато по някакъв начин скрие част от доходите и не плати дължимите данъци в дестинацията, в която работи”, добавя Панчев.

Именно към сметките на бизнесмени беше насочено вниманието в последните часове. В публикация на вестник „Труд” беше написано, че в досиетата “Пандора” фигурират имената на братята Атанас и Пламен Бобокови и тяхна компания в Малта.

Обявиха името на втория политик в Досиетата "Пандора"

Българският партньор в разследването – BIRD.bg опроверга от „Пандора” да са излизали имената на бизнесмените. А те излязоха с позиция, че цитираното  дружество е за управление на дялове и в него няма парични потоци. Всичко било декларирано пред Националната агенция за приходите.