Природни красоти и исторически места - богатство в полите на Врачанския Балкан

Ники Василковски ще ни предизвика да излезем навън сред природата - въпреки лошото време. Разходката днес е до прочутите Бели скали в Искърското дефиле. Освен природната красота, това място пази история от зората на новото летоброене.

Искрящо белите исполини пазят като стражи източния край на Искърското дефиле. Издигат се на 80 метра от двете страни на реката и удивяват всеки, преминал през живописния пролом. Според поверията между тях се е издигала желязната порта по пътя към древната крепост „Сердика”. Четирите скални масива се наричат „Ритлите” - емблематична част от природния чар на Врачанския Балкан.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до Гложенския манастир

Мостът над река Искър при село Лютиброд  е отправна точка към екопътека „Белите скали”. Любопитен маршрут, минаващ непосредствено край Ритлите по кървавия път на Ботевите четници.

Разходката продължава по северния бряг на реката, където се потъва в зелената джунгла към местността „Рашов дол”. Критичен момент е пресичането на главното жп трасе по Дефилето. По линиите постоянно летят влакове и преминаването трябва да става внимателно и бързо.

Нагоре равната и не особено стръмна пътека потъва в полите на Врачанския Балкан. Една от маркираните отбивки в западна посока води до открита площадка с поглед към Лютиброд и неповторимите пейзажи на Дефилето. Няма как да не забележите и мемориала, напомнящ, че околността е пропита с пролятата кръв за свободата на България през 1876 година.

Продължаваме нагоре под дебелата сянка на дърветата, облечени във вечнозелена бръшлянена премяна. На около 15-20 минути след пресичането на жп линията вече сме на малка поляна, в подножието на величествените скали, станали свидетели на паметен момент от края на Априлското въстание.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: По следите на феномена „Родопски въздух”

Малка поляна, с голямо историческо значение. Тук е било последното сражение на Ботевите четници след гибелта на воеводата. Христо Ботев загива на връх Околчица, но неговите четници се разделят. Една от групите намира подслон в стара кошара, възстановена към днешна дата.

Встрани от пътя Лютиброд-Челопек първо се попада на възстановения средновековен храм „Свети Георги”, съвременник на крепостта „Коритен град”. Буквално на метри, в самото подножие на Ритлите, връщаме лентата още по-назад в основите на друга старинна църква. От нея не е останало много, но по земята са разхвърляни парчета от колони, напомнящи на архитектурата от пети век от новото летоброене.

Базиликата е безценна част от българската история. На практика храмът е един от най-значимите ранно-християнски паметници на архитектурата по нашите земи 1600 години назад във времето.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

Вълшебната природа около Белите скали предлага условия за преход, наситен с много исторически детайли. Под внушителните скални стени на Ритлите, по пътеката от Лютиброд до Рашов дол, а след това и до раннохристиянската базилика, имаме нужда от няколко часа. До отправната точка в селото пътят с влак или автомобил от София е около час и половина.

Природни красоти и исторически места. Цялото това богатство е скрито в полите на Врачанския Балкан, непосредствено до село Лютиброд. Разходката по екопътека „Белите скали” е леснодостъпна и подходяща за хора от всяка възраст.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.