Поводът е, че преди седмица от крайно дясната партия „Форца Нуова” нахлуха в сградата на най-големия синдикат

Общонационален митинг срещу фашизма започва около 15 ч. българско време в италианската столица Рим. Проявата е организирана от всички италиански профсъюзи. 

Поводът е, че преди седмица от крайно дясната партия „Форца Нуова” нахлуха в сградата на най-големия синдикат CGIL и нанесоха щети. Лидерите на партията са в затвора.

Под лозунга „Никога повече фашизъм”, площад „Сан Джовани” в Рим ще обедини хиляди италианци от цялата страна в защита на труда и демокрацията.

Единни, лидерите на трите основни синдиката CGIL, CISL и UIL Маурицио Ландини, Луиджи Збара и Пиер Паоло Бомбардиери искат неофашистките и неонацистки организации да бъдат отстранени според закона от 1952г.

Те припомнят, че през 1921г., фашизмът в Италия започнал с опожаряването на профсъюзна сграда и на подобното събитие от преди седмица днешният митинг е единната реакция в защита на труда и демокрацията като отговор на социалните вълнения предизвикани от влошаване условията за работа заради пандемията.

Маурицио Ландини изтъкна, че фашизмът е не само италиански, но и европейски проблем. Очаква се, на митинга да участват и представители от Европейската конфедерация на профсъюзите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Източник: БНР