Наложи се спешното разкриване на допълнителни пунктове

Ден преди въвеждането на зеления сертификат се образуваха опашки пред пунктовете за ваксинация и лабораториите в страната. Някои от чакащите споделиха, че се налага да се имунизират, за да запазят работата си, а други - за да продължат да посещават заведения, фитнеси и културни мероприятия. Наложи се спешното разкриване на допълнителни пунктове. Много от желаещите да си поставят ваксина предпочетоха Janssen, защото е само с една доза.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

И към 20 часа пред някои от пунктовете има хора. Един от тях е този пред столичната болница „Света Анна”. Той трябваше да затвори в 20:00, но оттам увериха, че ще работи поне до 21:00 часа.

В най-натоварения COVID пункт в столицата - този в „Пирогов” - опашка имаше през целия ден. Те бяха две: една за имунизация и една за получаване на задължителния от утре зелен сертификат.

Системата за издаване на документа се срина на няколко пъти, а дългото чакане изнерви хората на опашката.

Дълги опашки се извиха и пред пункта за ваксини на болница „Света Анна”. От болницата се принудиха по спешност да разкрият втори пункт.

Чакане с часове имаше и в Пловдив. Пред лабораториите там се наредиха хора както за тестове, така и за ваксини. „Тази сутрин са направени почти толкова ваксини колкото от началото на месеца”, заяви д-р Благовеста Пенчева, която е медицински директор на частна лаборатория.

Днес в лабораториите повечето хора са избрали Janssen, защото е само с една доза. Това е изборът и за Евгения Иванова. Тя умишлено не се имунизира от началото на пандемията – от страх. Сега обаче е притисната от обстоятелствата. „В четвъртък няма да ме пуснат на работа, аз работя в мол. Нямаше да се ваксинирам, против това съм”, казва тя. Евгения, обаче ще трябва да изчака за валиден сертификат.

Новите мерки повдигнаха редица въпроси. След като месеци наред диагностицираните с антигенен тест не можеха да си извадят зелен сертификат, днес този казус получи разрешение. „Това ще важи за всички, които са преболедували и това е доказано с антигенен тест след 1 декември 2020 година”, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Казусите около бързите тестове не приключват дотук - включително и това колко всъщност ще струва самото правене на безплатния тест.

Лабораториите очакват да получат безплатните тестове от РЗИ-тата през следващата седмица.

Репортери: Ирена Рашева, Анна Ангелова

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.