Те са закупени по Оперативната програма „Околна среда"

В Бургас вече ще дишат по-чист въздух. До края на октомври по линиите на градския транспорт тръгват електрически автобуси. Днес бяха представени първите машини, закупени по Оперативната програма „Околна среда". До март електробусите ще станат 56 и ще поемат основния трафик в града.

Първите пристигнали в Бургас електрически автобуси са дълги 18 и 12 метра и са произведени в Испания. Времето за зареждането с електричество на всяка машина  е около 5 часа. „Пробегът, който е гарантиран в реални условия на линия с пътници, е не по-малко от 200 километра, което е напълно достатъчно, за да може да ги експлоатираме”, заяви инж. Петко Драгнев.

ЕКО И ИКОНОМИЧНО: Истини и заблуди за електрическите превозни средства

До март в Бургас електрическите автобуси с нулеви емисии на замърсяване на атмосферния въздух ще станат 56.

„По този начин ще спестим много голямо количество вредни емисии от обществения транспорт, имайки предвид, че градският транспорт е един от големите замърсители в големите урбанизирани територии”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Автобусите са оборудвани така, че да са полезни за пътуващите - с различни екстри, включително зарядна станция за мобилни телефони

Предвидено е климатичните и вентилационните системи в салона да са снабдени с противовирусни филтри, които да предпазват от разпространението на COVID-19.

София вече има паркинг за велосипеди и електрически тротинетки

Новите автобуси ще обслужват линиите на територията на Бургас, а тези на дизел, които в момента са в обръщение, ще покриват по-отдалечените квартали на града.  Цената на билета ще остане без промяна. „Правим микс от цените на всички горива, които използваме, за да не се допуска увеличение цената на билета”, каза инж. Петко Драгнев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.