Хора там нямат никакво доверие нито във ваксините, нито в сертификатите

Има ли почва зеленият сертификат в квартал "Изток" в Кюстендил? Градът е в тъмночервената COVID зона, а кварталът при първата вълна на пандемията беше затворен с КПП-та. На фона на високата заболеваемост - как хората там посрещат влезлите в сила нови мерки? Екип на NOVA провери и директно се сблъсква с пълното недоверие към ваксините,  сертификатите, имунитета и въобще към здравната система.

Удължават карантината в квартал „Изток” в Кюстендил

„Това е целта – да могат да убиват хората. Докъде се разбра, че самолетите пръскат вирус, сега ваксините са от същото отстояние. С ваксините искат да ни убиват. Казват, ако не е ваксината – демек ти си болен. Като ме гледате –здрав съм, а ваксината като ми я бият, най-много, максимално говорим, един месец и ме ликвидира, както съм здрав и прав”, смята жител на квартала. Доводите му обаче дочу бившия кмет на квартала Арсо Илиев. Той се приближи и първо ни показа, че е ваксиниран.

А след това между съкварталците започва спор на тема „за” или „против” ваксините и сертификатите. Подобни спорове в квартала обаче са рядкост. Защото противниците на ваксините са много повече от привържениците им. Поради тази причина масово е и недоволството от въвеждането на зелени сертификати.

„ПАНАИР НА БЕЗОТГОВОРНОСТТА”: Расте огнището на коронавирус в Кюстендил

„Плаши ме, че ще има глад, ще има мизерия, щом не ни пускат по магазините. Как ще ходиме да пазаруваме. Щом не ни пускат по големите магазини, няма да пазаруваме. Ще си седиме и дома и ще ядеме сух хляб”, смята друга жителка на квартал „Изток”.

Със сертификати почти никой в квартала не мисли да се сдобива. Нито чрез ваксина, нито чрез тест. Евентуалните проверки не стряскат никого.  Според хора в квартала ваксините причинявали аномалии. Разбрали го от разкази на свои познати. 

„Едно момченце си направило ваксина тук и слагал една лампа, и светеше. Да. Честно ти казвам. Там, където му е ваксината – свети”, разказва друга жена. В квартала са загубили всякакво доверие и в болниците. Квартал „Изток” веднъж вече беше под пълна карантина. Сега, когато Кюстендил е една от областите в тъмочервената ковид зона, заболеваемостта сред хората там отново е висока.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.