Ситуацията се разигра на фона на напрежението между Великобритания и Франция

Шега на френския президент Еманюел Макрон към британския премиер Борис Джонсън разсмя световните лидери, които се бяха събрали за общо снимка преди срещата на Г20. Ситуацията се разигра на фона на напрежението между Великобритания и Франция, което беше породено от спор за риболова в Ламанша.

СРЕЩАТА НА Г-20: Какво ще обсъдят лидерите?

Ескалация на напрежението между Франция и Великобритания

Днес световните лидери се събраха в Рим и дадоха начало на първата си присъствена среща от началото на пандемията. Традиционно те се събраха и за обща снимка, за която Джонсън се появи последен. Френският президент го приветства с усмивка, протягайки му ръка за поздрав. Двамата си разменят няколко думи, които разсмиват Урсула фон дер Лайен, Реджеп Ердоган и останалите световни лидери, които чуват разменените реплики. Неловката ситуация беше уловена от камерите.

Франция може да санкционира Великобритания заради разрешителни за риболов

 

Въпреки дружелюбното отношения между двамата лидери, те ще трябва да обсъдят много наболял проблем, а именно напрежението между двете държави, породено от спор за риболова. Париж обяви, че ще въведе санкции от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Brexit спор за риболова с Лондон. От своя страна Великобритания осъди неоправданите заплахи от Париж и извика посланика на страната за обяснение.

Франция заплаши да спре тока на Великобритания

Междувременно ден преди срещата Борис Джонсън и бременната му съпруга Кари се отдадоха на разходка из италианската столица. Двамата посетиха Колизеума, както и известните Испански стълби до Пиаца де Спаня. Госпожа Джонсън днес също имаше възможност да посети най-известната забележителност в Рим заедно с останалите половинки на световните лидери.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.