Експертите прогнозират, че ситуацията ще се влошава

Леглата в COVID отделенията стремително намаляват. Това се случва на фона на запазващ се висок брой на заразени и починали. А експертите прогнозират, че ситуацията ще се влошава. Въпреки тези сигнали, надеждите на родители и педагози е децата да се завърнат в класните стаи възможно най-скоро. Днес бяха отворени и офертите за купуване на щадящи тестове.

28 оферти за щадящи тестове за ученици постъпиха в здравното министерство

Почти няма свободни места в ковид отделенията. Такава е ситуацията и в най-големият спешен център у нас – „Пирогов”, където местата за ковид болни са под 5, а интензивните – нито едно. Ситуацията е същата и в болница „Св. Анна”, в която  няма нито едно свободно легло.

Математикът проф. Николай Витанов изчисли, че ако този ръст на заболеваемост продължи още 6 дни, нуждаещите се от болнично лечение ще се увеличат с 30%.

Тази сутрин във видинската болница имаха само пет свободни легла и нито едно за интензивно лечение. Бебе на два месеца и 5 годишно дете са сред приетите пациентите с COVID. Лекарите там се страхуват, че скоро може да се наложи да връщат пациенти.

„Положението за кратко беше много сложно - четвъртък, петък, събота, неделя се приемаха много пациенти, по 15-20 на ден, което ако беше продължило тези дни, от понеделник насам, щеше да се окаже, че няма къде да се настанят нашите пациенти. Тъй като това е единствената голяма многопрофилна болница, която приема толкова много пациенти”, обясни директорът на МБАЛ „Света Петка“- Видин д-р Ивета Найденова.

ЗАРАДИ COVID-19: Критична ситуация в болницата във Видин

Ако броят на заразените на дневна база се запази, здравната система няма да издържи на натоварването, изчисли математикът проф. Николай Витанов. Освен болници без места, той прогнозира и по-висока смъртност в идните две седмици.

„Това, което следва, е "долината на плача", това е десетина дни до две седмици с много голям брой нови случаи и с повишена смъртност. Тъй като смъртността сега е следствие на случаите преди две седмици, докато след две седмици ще е следствие на случаите сега, а случаите сега са много повече от преди две седмици”, посочи той. Според математика най-добрият сценарий е броят на новозаразените да падне под 2000 души, за да има спокойна Коледа. „До една седмица ще се види какъв е ефектът от зеления сертификат, другия петък-събота ще имаме два варианта”, каза още той.

Проф. Витанов: Още седмица с такъв брой заразени с COVID-19 и всичко приключва

И днес опашки за ваксина се извиха на много места. Пред пункта в столичната болница "Св. Анна" се чакаше около час. Това стана причина и за размяна на реплики между пациенти и медици. Други чакаха търпеливо. Имаше и такива, дошли да се ваксинират, тъй като е станало задължително условие, за да останат на работа.

Над 1 млн. са изтеглените зелените сертификати за последните 10 дни, откакто те се превърнаха във вход за търговски центрове, ресторанти, кафенета, театър.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.