Психолози разкриват как влияе на хората смяната на времето, в която бизнесът на вижда логика

Точно в 4 часа тази нощ връщаме часовника с час назад. Промяната се случва въпреки плановете на Брюксел през тази година едно от двете времена да отпадне завинаги.

Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

През март 2019 г. Европейският съюз прие да бъде сложен край на въртенето на стрелките, но това така и не се случва. След гласуването в Европарламента, промяната трябваше да бъде приложена с решение на Европейския съвет. Той прехвърли темата на Комисията, но тя върна топката към лидерите с мотива, че е необходима първо тяхната позиция.

Решение могат да вземат националните правителства. Те обаче в момента имат по-големи проблеми, които да решават – четвъртата вълна на пандемията, икономическа криза и скок в цените на енергийните източници, с всички последици от това.

За 86-и път България ще превърти стрелките на часовника. Тази вечер с един час назад. Че идва зимата, на баба Мария й подсказват първо кокошките. Дали слънцето ще изгрява по-рано и по-бързо ще идва нощта, се отразява върху ритъма на живот, казват психолози.

„Това, че хората получават печалба от нещо - това автоматично има отношение към хормоните допамин и серотонин. Стават малко по-късно и си казват: „Еххааа, аз ще мога да почивам и ще имам един час повече да направя нещо, което искам”, обяснява Антонина Кардашева. От другата страна стоят депресията и тревогата.

„На тези, които са малко невротични и неспокойни, няма да им стигне и този един час. При смяна на времето тревожността, депресивните състояния се увеличават, доста често се получават панически атаки”, казва още психологът.

Тази година трябваше за последен път да превъртим часовника, но това не се случи. COVID и Brexit са само част от причините за забавянето. Що се отнася до печалбата, бизнесът не намират логика в смяната на часа.

Кой ще свери кукления часовник в Стара Загора?

„Когато за първи път е въведена тази мярка, в Германия е имало някаква икономическа логика заради пестенето на въглища от улично осветление тогава. Към днешна дата всички изследвания показват, че енергиен ефект, с какъвто е въведена мярката, няма”, смята пиар експертът Ани Алашка. Проучвания са правени и за това кое време предпочитат фирмите у нас.

„Гласовете са 50:50 и това може да се обясни от една страна с чисто персоналните нагласи на хората, които са сови и чучулиги. Едните предпочитат лятното, другите зимното часово време. Другото е, че всеки икономически сектор има своите специфики”, посочва още Алашка. Засега няма  яснота дали някога Европа ще се лиши от лятното и зимното часово време.

В "Твоят ден" по NOVA NEWS академик Владимир Овчаров, специалист по анатомия, хистология  и цитология, заяви, че ние сме подвластни на биологичния си часовник и човек никога не го губи.

При някои хора той работи добре, при други - не толкова. Той даде и няколко съвета, които могат да бъдат полезни при нарушаване на съня и разстройването на биологичния часовник. А личното му мнение е, че смяната на времето сега е безсмислено, но при въвеждането му е имало икономически аргументи.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.