Уникалният пазител на времето е единствен на Балканския полуостров

От 1977 година насам, на всеки кръгъл час в светлата част на денонощието в Стара Загора се играе уникален куклен спектакъл. Червената шапчица, Пинокио, Златокоска, дяволчето Фют - общо 12 приказни герои танцуват и надничат от часовника. Дирижират ритъма на града с безупречна точност.

„Този часовник е единствен на Балканския полуостров. А механизми от този тип са 5-6 в Европа” разказва Мариела Кралева, докато ни разкрива тайнствената стаичка в театъра, където е скрита магията на времето.

Смяната на времето може и да не бъде отменена

Автоматиката на часовника с куклите е български патент - фината плетеница от вериги е изработена в несъществуващия към днешна дата завод по роботика. Електронният мозък на представлението пък е проектиран в бившото предприятие за запаметяващи устройства ДЗУ-Стара Загора.

„Екип от доброволци вкара съвременните технологии и той е синхронизиран с европейското време”, обяснява Мариела Кралева и уточнява, че сверяването на стрелките към зимното или лятното часово време става автоматично през глобалната мрежа.

Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

12-те кукли са герои от приказките, от представленията в репертоара на театъра. Изработени са в ателиетата. Когато се е появил кукленият часовник, директор на театъра е бил Васил Апостолов. Героите са създадени по проект на Любомир Цакев. Художници са Емил Иванов и Веселин Неделчев, неслучайно наричан в града “Татко Карло”.

Приказният пазител на времето е омагьосвал въображението на безброй деца и възрастни. Подобно на много старозагорци, антропологът Мария Славчева пази емоционален спомен от своето детство. Взирала се е в захлас в танцуващите кукли и е плакала, когато те са се скривали.

„По разказа на моите родители, в момента, в който часовникът се е затварял, аз съм започвала да плача. Родителите ми са сменяли маршрута и са минавали от други места, за да не ме разстройват. От друга страна точно този часовник ме е провокирал винаги да търся смисъла на времето”, казва Мария. 

Тя може с часове да разказва за смисъла на времето, за годините, когато градските часовници са определяли работното време на занаятчийските дюкяни, за майсторлъка на старите часовникари в града. Оказва се, че дори и днес, когато всеки има телефон с точен час в ръката, хората поглеждат към градските часовници и забелязват, ако има неточност.

Социалният антрополог коментира, че всички сме чувствителни към часовото време. Дори и да не го осъзнаваме напълно, един час напред или назад е способен да разбута стрелките на нашия биологичен механизъм.
В съботната вечер град Стара Загора ще заспи, потънал в традиционната си есенна премяна. Ще заспят и куклите в тайнствената стаичка в театъра. За да запеят мелодията на Петър Ступел отново в неделя сутринта. Точно в 08.00 часа, но вече според астрономическото зимно време.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.