До природната забележителност ни отвежда Ники Василковски

Тази неделя Ники Василковски ще ни отведе до Шуменското плато, за да надникнем в тайнствените скални манастири. Трудно е дори да си представим, че цялото плато е надупчено с монашески килии и църкви, които днес привличат любопитните.

В далечния североизток, високо в скалите на Шуменското плато, през Средновековието едни хора са подредили своя живот в пълна изолация от света. В меките варовикови скали монасите-исихасти са издълбали непристъпни скални жилища и храмове със спиращи дъха панорамни гледки.

От последните къщи на село Хан Крум поемаме в дебрите на Калугеровия боаз - живописна теснина в сърцето на Шуменското плато, приютила Ханкрумовския скален манастир. В по-голямата си част пътеката е равна и широка. Дупката в скалния венец се вижда отдалече. Непосредствено под възвишението обаче, пътят става стръмен и се движим  по труден за ходене сипей. За по-малко от час се озоваваме под Калугеровата пещера.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до прочутите Бели скали край Лютиброд

Монашеската обител в скалата е с три помещения и тясно преддверие. Едното е сравнително по-голямо и очевидно се е ползвало като църква. В скалата е издълбан и оформен олтар.

Подобно на останалите скални манастири по платото, Ханкрумовският е бил дом и място за молитва на монаси-исихасти. Подложили се доброволно на лишения от всякакви човешки страсти, те са търсили най-висшата степен на отдаденост към Бога. В тези скални ниши исихастите са живели в тишина и покой, които само природата може да осигури.

Околността предлага още интересни местенца. Пътеките и маркировката водят до скален "Проход на влюбените", още монашески килии и панорамни гледки към Калугеровия боаз, където всеки може да намери подходящо кътче за няколко безценни часа далече от града.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

Съвсем наблизо, от село Осмар, покрай едноименната река, тръгва широк път към друг комплекс скални манастири. След малко повече от час достигаме подножието на стръмен масив. Минаваме покрай популярното сред местните хора “Гюле на Крали Марко” - огромен объл камък, напомнящ, че местността е опасно срутище, от което периодично се откъсва някоя скала и полита към долината.

През Средновековието, когато светите места в скалите са били действащи, монасите са се катерили по въжени стълби. Днес към Костадиновия манастир води здраво метално стълбище с парапет.

На около 10  метра високо в скалите е скрит Костадиновият манастир, най-големият в Осмарския скален комплекс. Източната част на оформената от човешка ръка пещера е пригодена за църква с олтар и остатъци от древна иконопис. Срещу църквата се шири голямо помещение с монашески гроб, каменни нарове по стените и естествени прозорци, от които проникват лъчите на слънцето.

На разстояние по-малко от 50 метра, буквално над Костадиновия манастир, природата е изваяла феномен, който е дори по-известен от храма на монасите-отшелници. "Окото на Осмар" или просто "Халката" отговаря напълно на името си. Вярва се, че мястото е заредено с енергия така, както Рупите, Царичина и Мадара. Независимо от това, погледът на окото може да омагьоса всеки турист със своята прелест.

Ако пътуваме около Шуменското плато, трябва да се подготвим за продължително ходене. От село Хан Крум до едноименния манастир разстоянието е около 3 километра. С автомобил по черен път част от пътя може да се съкрати. През Осмарския боаз Към Осмарската скална обител отново се  върви около 3 километра. И двата маршрута завършват със стръмни изкачвания, които в мокро време могат да са сериозно предизвикателство за неподготвените.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.