Целта е да се погледнат историите на жените, извън статистиката

Фотографската изложба “Вещи безценност”, проект на куратора Анна Стоева и Българския хелзинкски комитет, насочва погледа към жените, жертви на домашно насилие, техните вещи и историите, стоящи зад тях. Цел на проекта е обществото да погледне над цифрите в статистиката. 

"Идеята на изложбата се роди, тъй като искахме да намерим нещо, което да докосне хората. Не искахме да представяме само информация, а да има нещо, което да свърже хората с жените, станали жертва на домашно насилие и да ги видят извън статистиката", обясни Анна Стоева в ефира на "Социална мрежа". По думите й събирането на личните вещи на загиналите се е оказало не лека задача. 

ЮМРУЦИ И ОБИДИ: Защо държавата не успя да защити жена, станала жертва на домашно насилие?

"Получавах много откази, много хора не искаха да разкажат историите на близките си. За щастие се намериха такива, които го направиха. В изложбата са събрани предмети, принадлежали на различни жени- всяка със своите хобита, професия и история", разказва още Стоева. 

Една от последните промени в Закона за защита от домашното насилие включва в себе си понятието за "системност". Промяна, която Надежда Цекулова от Българския хелзинкски комитет определи като абсурдна. 

ЕП прие резолюция за насилието срещу жените

"Жените, жертви на домашно насилие, не са само жени със синини. Не може да се брои колко пъти жертвата се е появявала с наранявания. Освен това домашното насилие не винаги се случва между партньори. Понякога то става и между роднини", обясни Цекулова. 

Целият разговор може да видите във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.