Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков

600 метра от магистрала „Хемус” край Търговище са се срутили. Това обяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков. Той обясни още, че насипната част се изгребва от тежки машини.

„Неотдавна Борисов направи обичайна инспекция с главна цел тази част на магистралата. Дори тогава, по повод неговото посещение, ние в МВР получихме едно искане от Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ да проверим дали Борисов не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък, посетен от Борисов, сега се е срутил”, уточни министърът.

Работи се по отстраняването на дефект на строежа на автомагистрала "Хемус" в района между Шумен и Търговище. Проблемният участък по трасето е край шуменското село Черенча, съобщи за БТА директорът на Областно пътно управление /ОПУ/ в Търговище Марчо Марчев, потърсен за коментар.

По думите на Марчев днес се правят снимки и обследване, за да се изяснят причините. Кадрите ще бъдат изпратени на Агенция "Пътна инфраструктура" , която като инвеститор трябва да следи за изпълнението на задачите, поясни Марчев.

Строителството на обекта се изпълнява от Сдружение от три фирми. По думите на Божидар Тодоров - управител на една от тях, която не е пряко ангажирана със строителството на тази част от трасето - "Пътинженерингстрой - Т" ЕАД от Търговище, става дума за "преплъзнат насип след моста" в района преди разклона за селото. Според специалисти, проблемът е отстраним и ще стане за сметка на изпълнителя.

На автомагистрала "Хемус", около с. Черенча, се извършват единствено отводнителни мероприятия, каза пред репортер на БТА Асен Тодоров - ръководител на проекта ДЗЗД "Сдружение Хемус", обхващащо фирмите, които изпълняват новия участък на автомагистралата - от пътния възел "Белокопитово" към Търговище. Той беше потърсен за коментар по повод изказването на министър Рашков по-рано днес.

"Няма срутвания на автомагистралата. След моста край село Черенча работят два багера, които отводняват насип. Става въпрос за допълнителни мероприятия по отводняването, защото се оказа, че в участъка има високи подпочвени води", уточни Тодоров.

По думите му в момента се отстранява единствено насипа, за да се извършат необходимите отводнителни мероприятия и не се прави нищо друго. "Обектът е в строителство, не е пуснат в експлоатация. Всичко по трасето е изградено, има си сертифицирани и подписани документи от проектант и от строителния надзор, всяка една дейност е приета. С течение на времето се видя, че в участъка има проблем с високите подпочвени води и за да не се компрометира се прие решение - да се извършат допълнителни отводнителни мероприятия", допълни Тодоров.

Ръководителят на обекта твърди, че не става дума за 600, а за 50 метра срутване и всичко ще е за сметка на строителя.

За срутения участък Борисов има следното обяснение: „Ако започнеш да строиш обект и не го зазимиш, той ще почне да се руши. Там няма канавки, водата си тече свободно”.

По-късно от МВР и МРРБ заявиха, че започват проверка по случая.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.