Кандидатът за президент с първи коментар след края на изборния ден

„Убеден съм, че ще успеем да обърнем резултата, защото на президентски избори се гласува мажоритарно, а не партийно". Това заяви кандидатът за президент Анастас Герджиков след края на изборния ден.

„На този етап имахме две цели. Обявихме ги преди 40 дни. Тогава всички агенции казваха, че двойката Радев-Йотова има поне 53% и ще спечели на първи тур. Само преди два дни две агенции повториха тезата. Нищо такова не се случва. Постигнахме основната си цел – да има балотаж. Втората ни цел беше да съкратим голямата разлика, с която влязохме в надпреварата. Положихме много усилия за това. Сега разликата е много по-малка и съм сигурен, че през следващата седмица ще наваксаме и нея. Нещата ще се променят рязко, защото вече няма толкова кандидати. Много партии ще се обърнат към нас", коментира Анастас Герджиков.

Той и Невяна Митева благодариха на всички, които са ги подкрепили. 

Герджиков призова политическите лидери още утре да положат усилия за това да съставят редовно правителство.

„На тези трети избори се убедихме в едно и това е, че колкото и избори да направим резултатът ще е общо взето еднакъв. Ту една, ту друга партия изведнъж се оказва с много гласове, а друга с по-малко. Така наречените партии на промяната имат сравнително еднакъв общ брой гласове и проценти.Той се променя с малко. И 5 пъти да направим избори резултатът ще е същия", уточни Герджиков.

По думите му в очите на българските граждани победители ще бъдат тези, които успеят да съставят правителство.

„Тази вечер всички партии ще кажат, че са победители. Някои ще кажат, че са победители, защото са първи, други - защото са събрали много повече гласове, отколкото са очаквали всички агенции, а трети ще кажат, че са победители, защото са успели да прескочат 4-процентната бариера", каза той. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.