Какви бяха реакциите на партиите след излизането на резултатите

България реши - президентът ще бъде избран на балотаж измежду Румен Радев и Анастас Герджиков. На този фон в парламента влизат седем партии. Обобщението - пълно пренареждане на картите и нов победител на изборите.

„Продължаваме Промяната” ще има най-много депутати. От формацията ще номинират Кирил Петков за нов премиер на България. Политическите совалки за ново правителство вече са в ход.

ЦИК: „Продължаваме Промяната” води при обработени над 99% от протоколите (ОБНОВЯВА СЕ)

Ниска активност, балотаж за президент и седем партии в бъдещия парламент. Така звучи равносметката от изборите. Вотът ни донесе и изненади, при това - сериозни. Партии буквално се сринаха в резултата си, което доведе до оставки. Други, нови играчи, извоюваха място в политическия ни живот.

Времето за избор обаче не е свършило, защото ни чака още една изборна неделя. Тогава ще решим кой да е президентът - Румен Радев или Анастас Герджиков. След първия тур на изборите Радев събра подкрепата на 49.4% от отишлите до секциите. Герджиков е с резултат 22.8% от гласовете. Данните на ЦИК са от 93% преброени протоколи.

Балотажът се очакваше, но подредбата на следващите кандидати също е сред изненадите на вчерашния ден. Трети в класацията е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ. За него вота си са дали 11.8% от избирателите. Четвъртото място е за лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов. Резултатът му - 3.93%. С десети от процента зад него остава номинираният от инициативен комитет Лозан Панов. По време на кампанията той беше сочен за един от фаворитите. Интересът се подсилва и от това как отпадналите от битката кандидати ще призоват симпатизантите си да гласуват идната неделя.

Радев vs. Герджиков: С какви заявки тръгват кандидатите към втория тур?

Само два месеца след учредяването си „Продължаваме Промяната” успя да убеди 25.5% от българите да ѝ се доверят. От ГЕРБ-СДС останаха втори - те събират 22.8 на сто от вота. Втората изненада поднесе ДПС, като измести БСП. Движението заема третото място с 13.2%. Социалистите остават четвърти с разлика от малко над два процента. Петото място за „Има такъв народ” също е сред изненадите. На предишния вот през юли партията на Трифонов беше първа. „Демократична България” остава шеста с резултат от 6.2%. Последната изненада е седмата партия - „Възраждане” също влиза за първи път в законодателната власт. Прави го с гласовете на 4.88 на сто от избирателите. При вота от чужбина подредбата е по-различна и в двата вида избори. И президентските, и парламентарните печели ДПС.

На колко депутати се равняват процентите, извоювани от партиите? „Продължаваме Промяната” събира 25.5% от гласовете, което означава 66 банки в пленарната зала. Втората по резултат - коалицията ГЕРБ-СДС, ще има 59 депутати. 34 ще са народните представители на ДПС. Следващите - БСП, с резултат 10.3% или 27 места. С две по-малко ще са от „Има такъв народ” - 25. Парламентарната група на „Демократична България” ще е от 16 души. Новият играч в парламента - „Възраждане”, ще изпрати 13 свои представители. Мнозинство няма и излъчването на нов кабинет ще трябва да стане на база създаването на коалиция.

След резултатите дойде ред на анализи, заявки и оставки. И третите избори за парламент тази година вече минаха и големият въпрос е кой с кого ще преговаря, за да управлява. Победителят - „Продължаваме Промяната”, има и готов кандидат за премиер и това е Кирил Петков. От партията са готови да управляват заедно с всички, без ГЕРБ и ДПС. Имената на министрите искали да подредят по време на преговорите. На този фон от ГЕРБ се усъмниха в честността на вота, както и в успеха на правителство на ПП.

Реакциите след резултатите от вота

На метри от парламента от „Продължаваме Промяната“ обявиха, че ще управляват България, но не сами. „Казваме, че 121 депутати ще се случи. България ще се управлява от коалиция и България започва един нов път”, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По новия път от партията щели да се борят срещу корупцията и искат работеща съдебна система. Знаят към кого ще протегнат ръка, но и към кого - не. „С „Демократична България” - със сигурност ще работим заедно и ще говорим с всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС”, заяви Петков.

ВОТЪТ ПО ОБЛАСТИ: Кой къде води след изборите 2 в 1 (ОБНОВЯВА СЕ)

Минути по-късно се появиха и първите съмнения за успеха на правителство с мандат на „Продължаваме Промяната“. „Никак няма да им е лесно, защото те не умеят, не разбират, популисти са. Аз съм работил два пъти с коалиционни правителства. Бог ми е свидетел - по-сложно няма. Камо ли сега тези хора не се познават. Те не си познават парламентарните групи”, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От партията на Борисов се усъмниха и в честността на вота. „Ниската избирателна активност, най-ниската в историята - показа тотално несправяне с провеждане на изборите на този кабинет”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

В изборната нощ дойде и подкрепа за кабинет на ПП. Макар и от шестите в класацията – „Демократична България“. „Продължаваме Промяната” ще трябва да дадат формулата, ние ще бъдем отворени”, обясни Христо Иванов.

Как гласуваха българите в чужбина на вота 2 в 1 (ОБНОВЯВА СЕ)

17 часа след тази заявка Иванов подаде оставка като председател на партията си - „Да, България“ заради резултата от вота. „Аз нося отговорност за този резултат, този резултат е много лош”, мотивира се той.

Оставка няма да подава обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като левицата отстъпи третото място и застана на четвърта позиция. „Смятате ли, че в този момент, когато трябва да се прави бюджет и правителство - трябва партията да се хвърли в този въпрос - да организираме пряк избор за председател”, попита Нинова.  

Ако не за конгрес, то от „Позитано“ 20 били готови за разговори за правителство. „Когато бъдем поканени, ще се отзовем и ще бъдем както и досега - диалогични, разумни, с конкретни предложения”, категоричен е лидерът на БСП.

Без да чертаят „червени“ линии - в 47-ото Народно събрание ще влязат от ДПС. „Ние можем да говорим еднакво с всички парламентарно представени партии и коалиции”, каза председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Ден на оставки след първите данни от вота (ОБЗОР)

Условие за подкрепа поставят и най-малките в следващия парламент. От „Възраждане“ искат да отпаднат COVID мерките. „Мерките и падането им ще бъдат условие да седнем да разговаряме. Първо трябва да видим дали ще махнат ограничителните мерки и чак след това да говорим”, каза Костадин Костадинов.

Без да чакат крайните резултати, дойде и равносметката на „Има такъв народ”. „Ако можех да върна времето назад, пак щях да постъпя по същия начин, без да влизам в уговорки, без да се поддавам на натиск и без да ви лъжа. Това ще направя и сега”, заяви Слави Трифонов.

Победителите от вота през юли обявиха, че сега са готови за разговори за кабинет и няма „да правят напук“.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.