Първите коментари на водачите в президентските избори

Румен Радев и Илияна Йотова се изправят срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева. С какви заявки тръгват към балотажа?  И двете двойки тръгват към него с амбицията да спечелят вота на тези, които не са ги подкрепили на първи тур. Радев и Йотова отговориха на хвърлената ръкавица от страна на Гердижков и Митева. Дебат между тях ще има. Кога и къде - все още не е ясно.

Радев: На балотажа ще се сблъскаме с вота на картела на статуквото

Към втория тур Румен Радев тръгва с призив за по-висока избирателна активност.

„Битката за укрепване на държавността изобщо не е  приключила. Партиите на статуквото многократно заявяваха своя стремеж да овладеят и президентската институция  и никога не са жалили ресурси, няма да ги пожалят и сега”, смята той.

Минути след края на изборния ден двама от кандидатите вече знаеха, че битката за тях тепърва предстои.

Герджиков: Убеден съм, че ще успеем да обърнем резултата

„Ясно е вече, че ще има и балотаж за втори тур. Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите ще са предрешени”, посочи Радев.

„Всички агенции казваха, че двойката Радев – Йотова ще имат поне 53% и че ще спечелят на първи тур. Нищо такова не се случва, с което ние постигнахме най-основната си цел, а именно да има балотаж”, обясни Герджиков.

„На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото и единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани”, смята Румен Радев.

„Аз нямам нищо общо с никой модел, аз съм независим мажоритарен кандидат. Издигнати сме дотук от 4 партии. Вярвам, че през тази седмица ще получим подкрепата на още”, заяви Герджиков. 

За балотажа: От Инициативните комитети на Радев и Герджиков

В следващите дни двете двойки ще търсят подкрепата и от тези, които са гласували за друг на първия тур.

„Ще разчитаме на всички политически сили, които бяха с нас в тази кампания. Ще разчитаме на гласовете на всички български граждани, които искат страната да бъде модерна европейска страна”, обясни Радев.

„Сега ще се променят рязко нещата. Много партии, които подкрепяха тези кандидати, които са отпаднали, ще се обърнат, според мен, към нас, но най-важното е, че това са мажоритарни избори”, смята Герджиков.

Радев обяви, че ще свика НС, след като ЦИК обяви резултатите

И ако досега двамата опоненти разменяха задочно реплики, скоро ще го направят и очи в очи.

„Да, разбира се, че ще ни видите в дебат”, потвърди Румен Радев.

„Ние много държим на този дебат, така че сме готови да го проведем по всяко време и място. Ако господин Радев предпочита да се явим в 3 през нощта, ще го направим”, категоричен бе Гердижков.

На този етап все още не ясно как ще се преразпределят гласовете на отпадналите кандидат-президенти.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.