Ограниченията целят избягване на пълен локдаун

На коледния базар на централния градски площад в Хамбург тази година само посетители, които са ваксинирани срещу COVID-19 или са преболедували наскоро, ще имат правото да се наслаждават на горещото греяно вино, захаросаните бадеми и немските коледни меденки, пише Ройтерс. Неваксинираните пак ще могат да разглеждат зелените щандове със занаятчийски изделия, да слушат коледните песни, да се возят на въртележките и да се любуват на сцените на Рождество Христово. Няма  да имат обаче  достъп до гастрономическата част. Тя ще е зад ограда, а охраната ще проверява на входа за зелени сертификати, обясни организаторът Хайде Момбехер.

Скок на заразените с коронавирус в Германия

Разделението е поредният пример за новите правила, които се въвеждат в Германия, за да се ограничи четвъртата вълна на коронавируса, без да се налага пълно затваряне. Някои предприятия дори обособяват отделни зони за ваксинирани в столовите си. Една от целите на правилата е и да се поощрят неваксинираните да се имунизират, имайки предвид, че Германия е с един от най-ниските проценти на имунизирано население в Западна Европа - 67 на сто, и отчита рекорди при новозаразените.

Отмениха коледния базар в Мюнхен

Знаменитите германски коледни базари, които миналата година не работиха заради пандемията, трябва да се съобразяват със строги противоепидемични правила, които са различни в различните провинции и постоянно се променят. На фона на повишената заболеваемост и запълването на интензивните отделения на болниците се засилват съмненията дали изобщо трябва да има базари и тази година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА