На второ място е Монтана

МВР отчете общо 138 разследвания за търговия с гласове. Безспорен шампион по разкрити престъпления се оказа област Бургас. Там досъдебните производства са 27.   

„Специализираната операция започна на 3 ноември. Най-много досъдебни производства има в Община Бургас – 11, следва Община Средец с 5. Схемите за купен вот са различни - предлагане на пари, опрощаване на вересии в малките магазини”, заяви в ефира на „Събуди се” Калоян Калоянов,  директор на ОДМВР-Бургас.

Към момента няма задържани за постоянно. Цената за купен вот варира от 40 до 60 лв.

МВР с обвинения за купуване на гласове и намеса на Турция в изборите (ОБЗОР)

На второ място по сигнали за купен вот е Монтана.

„За последните 24 часа са получени 2 сигнала за купуване на гласове. Извършени са незабавни проверки. Не са констатирани данни за престъпление. Материалите са изпратени в Районната прокуратура. За седмица сигналите за 10. Всички са проверени”, обясни  ст. комисар Бисер Йончев, директор на ОДМВР-Монтана.

Темата за купения вот коментира и криминалният психолог Росен Йорданов.

„Профилът на тези хора е един й същ. Те нямат отношение към обществения живот. Безразлично им е за кого ще гласуват. Не съм сигурен, че държавата е виновна за поведението им. Те по-скоро се оправдават с това, че страната нищо не им е дала и затова продават гласа си. Няма сериозно изследване  при колко от досегашните избори купеният вот е оказал влияние”, обясни той. По думите му по-големият проблем е, че обществото масово не гласува.

От МВР обявиха, че акциите ще продължават и в деня на вота.

Повече гледайте във видеото.

Акция срещу търговията с гласове: Проверяват магазини и заложни къщи в Твърдица

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.