Анализ на социолозите Андрей Райчев и Евелина Славкова

Какви са очакванията към Румен Радев след победата на балотажа и какви са сценариите на изборната сцена? Анализ по темата направиха социолозите Андрей Райчев и Евелина Славкова в ефира на "Здравей, България".

„Една малка революция приключи с много политически жертви. Сцената е пълна с трупове. Има хора в оставка, някои не влязоха в парламента, бившите управляващи загубиха голяма подкрепа. Има две оптики – на победителите и на победените. Обикновено историята запомня тази на печелившите”, каза Райчев.

Според него за „периода Борисов” било съвсем естествено сега да се говори, че е било „пъклен ад”, но това не е съвсем така. Той изтъкна заслугите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер относно международната политика. 

Двамата социолози са на мнение, че тенденцията за разследване на бившите управляващи ще продължи. Те се обединиха и около мнението, че атаките до момента са били насочени към Борисов, а не към корупцията като цяло.

„Много зависи какъв ще бъде съставът на следващия кабинет и дали хипотезата, че Бойко Рашков ще остане министър, ще излезе вярна. Но подкрепям мнението, че няма как да няма някаква реакция. Хората гласуваха за „Има такъв народ” и „Продължаваме Промяната”, защото те дадоха заявка, че ще махнат Борисов”, смята Славкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.