Това се случи малко след полунощ на 8 август

Тежък криминален случай в столичния квартал „Белите брези” разбуни духовете в социалните мрежи в края на лятото. 51-годишният бивш оперен певец в Софийската опера Димитър Русев загуби зрението си, след като беше зверски пребит малко след полунощ на 8 август пред блока в който живее, докато пеел химна и рецитирал Ботев.

През следващите дни медиите отразиха случая, излъчиха разказа на пострадалия и неговите роднини. Извършителят на зверския побой обаче остана неизвестен. Кой е той и защо извърши това зверство –  разследване на Васил Иванов.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прекратиха мандата на кмета на община Ракитово (ВИДЕО)

Димитър Русев е възпитаник на Френската гимназия. След това учи философия и оперно пеене. Години наред е в състава на Софийската опера. Животът му не е лесен. В казармата отключва психично разстройство. Преди три години, докато се разхожда, е пребит в градинка кв. „Княжево” от агресивни наркомани, известни на полицията. От побоя губи напълно зрението на едното си око. Изпада в депресия, губи съня си и само пеенето го успокоява. Около 1.00ч . през нощта на 8 август не може да заспи и излиза пред блока. Изпява химна, рецитира Ботев. Ненадейно, без всякакво предупреждение, срещу него изскача висок здрав мъж, който без да продума и дума му нанася силни юмручни удари в лицето. Един от тях буквално прави здравото му око на пихтия. Опитите на светилата в офталмологията да го излекуват остават без резултат.

Така Димитър остава напълно сляп. По ирония на съдбата родителите му са очни лекари. Баща му е помогнал на хиляди хора да прогледнат, но за сина си не може да направи нищо.

Във фаталната нощ Димитър опитва да избяга. Повален е на земята и безмилостно ритан още минута-две.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Социално слаб мъж притежава 57 фирми и дължи милиони на държавата (ВИДЕО)

След като по балконите започват да излизат хора, чули виковете за помощ, нападателят си тръгва и остава неизвестен. Когато седмица по-късно случаят разбунва духовете в социалните мрежи и след това медиите масово го отразяват, биячът продължава да е неизвестен, макар случилото се да е на метри от охранителна камера и свидетел на боя да го е разпознал.

Тодор Симеонов е домоуправителят на входа на отсрещната кооперация, намираща се на 10 метра от мястото на побоя. Домоуправителят е на балкона, когато биячът излиза от неговия вход, отива към Димитър и го започва да го бие. Веднага го разпознава - живеещият във входа от 10 години Велизар Маринов.

Екип на NOVA направи справка. Оказа се, че разпознатият от домоуправителя като бияч на Димитър е познат на полицията. Има и присъда от 2010 г. за побой и нанасяне на средна телесна повреда. Домоуправителят сподели, че преди време сам е бил потърпевш от юмруците на Маринов, само защото е поставил бележка на таблото, че не е плащал входни такси за 60 месеца.

Пребиха общинар в Разлог след спор за дърва за огрев

Две седмици след зверския побой над Димитър и след като в социални мрежи и медии се вдигна шум, от полицията се активизираха. Взеха записа от охранителната камера на мястото на побоя, разпитаха свидетелите, в това число и домоуправителя, проведоха и други полицейски мероприятия. След това Велизар Маринов бе арестуван. Срещу него бяха събрани достатъчно доказателства и му беше повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда, за което наказанието е от 3 до 10 години затвор. Съдът пък му наложи мярка „домашен арест”. По негово искане изтърпява домашния си арест в апартамент в друг квартал.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.