ГЕРБ влязоха в пореден спор със служебната власт заради уволнението на Ваня Караганева

„Kазусът с Държавната консолидационна компания е скандален и не става въпрос за политически разчиствания на сметки”. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ относно поредния сблъсък между партията и служебния кабинет. Искрите прехвърчаха заради уволнението на директорката на ДКК Ваня Караганева.

Нови сътресения в Държавната консолидационна компания (ОБЗОР)

Според депутатката от ГЕРБ в прессъобщението, което беше публикувано от Съвета на директорите, имало няколко скандални точки.

„На първо място – това, че Караганева еднолично сключва договори, без да има правомощия. Оказа се, че е имало обявен конкурс от МИ през август за набиране на членове на Съвета на директорите. До 7 септември е бил срокът за подаване на документи. На същата датата, вероятно в срок, Караганева е подала своите документи. На 8 септември тя вече е назначена. Два дни по-късно е вписана в търговския регистър. За ден да се проведе конкурс, да се впише... Не мога нищо да твърдя, но си направете изводите”, каза Атанасова.

Тя  беше категорична, че сблъсъкът не е политически. Според нея той трябва да е на тези, които бранят държавността.

ГЕРБ с обвинения срещу уволнената шефка на ДКК

„Ако всичко това, което членовете на Съвета на директорите публично заяви, е вярно, става въпрос за много сериозни нарушения. Не приемам тезата, че тези, които са взели решението за освобождаването на Караганева, имат общо с ГЕРБ. Всички назначения, които са правени, са съгласно Закона. Тези хора са издържали конкурси. В този смисъл времево са назначени, докато ГЕРБ е била на власт, но това няма общо. Не трябва да търсим подобна спекулация”, каза още представителката на ГЕРБ.

Според нея от действията на шефката на ДКК е имало и някакви последствия. Тя посочи, че има случаи, при които Съветът на директорите подписва документ с един текст, а в последствие Караганева парафира споразумение с друг текст.

„От ГЕРБ се намесваме в казуса, защото считаме, че държавността, законността и почтеността, когато се поставят на преден план от когото и да е, той трябва да има моралните устои да я защитава. Ние считаме, че единствено по този начин – с публичност и прозрачност в действията и решенията, могат да бъдат защитени законността и почтеността. Притеснява ме единствено това, което се е случило в разрез със закона”, посочи още Атанасова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.