Служебният министър на икономиката Даниела Везиева ще поиска три оставки в съвета на директорите

Нови сътресения в Държавната консолидационна компания. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева ще поиска три оставки в съвета на директорите. Това се случва само ден, след като членовете на този борд освободиха изпълнителния директор на дружеството Ваня Караганева.

Везиева: Трима от Съвета на директорите на ДКК ще бъдат освободени

Тя беше назначена в Съвета на директорите на ДКК в началото на септември от Кирил Петков, който в този момент е министър на икономиката. В края на октомври тя става изпълнителен директор на ДКК, а вчера късно е отстранена. Като причини се посочват, че само за месец е сключила договор за над 1 милион лева, еднолично е сменила обслужващата банка на ДКК, не е плащала в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които Дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.).

Освободиха директор на ДКК заради злоупотреби

Ден след като Ваня Караганева се раздели с поста си на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания, от дружеството коментираха, че „това е в интерес на държавата и защитава реномето на икономическото министерство”.  

„ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК”, се казва в официалната позиция на ДКК.

Причината Караганева да бъде отстранена от управлението на ДКК били нейни еднолични и противозаконни действия, които стрували на държавната хазна десетки милиони левове. Скандалът бързо получи политически оттенък.

ГЕРБ с обвинения срещу уволнената шефка на ДКК

„Г-жа Караганева еднолично, без да се консултира със съвета на директорите, е подписала извънсъдебна спогодба на стойност 50 милиона лева”, заяви Любомир Талев от ГЕРБ.

„Това ли е спестяването на държавни средства?”, попита Александър Иванов от ГЕРБ.

Според служебния министър на икономиката обаче Караганева не е нанесла финансови щети за своите 30 дни на поста. Даниела Везиева е назначила проверка защо се е стигнало до ключовото уволнение в ДКК. И заяви, че ще поиска оставката и на тримата членове на Съвета на директорите, отстранили Караганева. Според дружеството пък министър Везиева е била подведена лично от вече бившата им изпълнителна директорка.

„СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай”, се казва в официалната позиция на ДКК.

В скандала беше замесен и Кирил Петков, който като министър на икономиката и принципал на Държавната консолидационна компания назначава Ваня Караганева за член на Съвета на директорите.

„Аз като принципал, като добър стопанин, имам право да сложа временно изпълняващи хора на борда. Когато чувствате, че едни средства изтичат от държавата и вие като добър собственик не можете да си позволите да чакате във времето”, заяви преди време Кирил Петков.

Около месец по-късно – в края на октомври - тя е избрана за изпълнителен директор на дружеството.

„Ако някой мисли, че тя случайно е долетяла и е кацнала в ДКК - не. Назначена е в нарушение на закона за публичните предприятия от Кирил Петков в Съвета на директорите на ДКК без конкурс. След като се вдига шум, че е назначена без конкурс, такъв се организира и г-жа Караганева го печели”, заяви Любомир Талев.

Кирил Петков и представителите на партията „Продължаваме промяната” отказаха да отговорят на обвиненията на ГЕРБ. А според ръководството на дружеството тогавашният министър на икономиката не трябва да носи вина за действията на Ваня Караганева.

„Всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни”, се казва в официалната позиция на ДКК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.