Те отправиха критика към Ваня Караганева на брифинг пред медиите

ГЕРБ отправи обвинения срещу уволнената шефка на ДКК Ваня Караганева. Това стана ясно от думите на представители на партията на брифинг пред медиите.

„Всяка нова власт, било то и служебна, заслужава толеранс – от страна на медии и на политическите опоненти. 7 месеца вече, откакто управлява служебният кабинет на президента Радев, прокламиращ себе си като братство, може би и сестринство на почтените. 7 месеца изчерпаха този толаренс”, заяви Александър Иванов.

Освободиха директор на ДКК заради злоупотреби

„Кирил Петков и Даниела Везиева, в качествата си на служебни министри, управляваха Министерството на икономиката, което е принципал на ДКК. А под нейната шапка са множество държавни дружества, основната част от които са от военно-промишления комплекс. От вчера Съветът на директорите на ДКК освобождава Караганева от длъжността й на изпълнителен директор. В констатациите за нейното освобождаване се говори за много действия и бездействия, ощетяващи държавата с десетки милиони левове”, каза още той.

Александър Иванов изброи няколко от тях. „Ваня Караганева, с еднолично решение, е прекратила правомощията на адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела. Тя, еднолично, без да се съобразява с Борда и препоръките на финансовия контрольор, сключва нов договор за правна помощ за вече извършена и платена услуга с ново адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лева. Това ли е начинът за спестяване на държавни средства?”, коментира той.

„Интересен и скандален факт за мен е и това, че Караганева, в разрез със Закона за публичните предприятия, при който се поставя задължително условие член на Брода на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател. Нямаме информация това да е така, но тя подписва декларация, че не заема длъжност, докато работи в Българската агенция по инвестиции, която пак е на пряко подчинение на почтените Кирил Петков и Даниела Везиева”, посочи Александър Иванов.

Кирил Петков за ДКК: Намерихме огромен брой незаконни действия

„Еднолично, без да се консултира със Съвета на директорите на ДКК, тя е подписала извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв. Когато става дума за такава значителна сума, а и за такава спогодба, е нужно одобрение от Съвета на директорите. Такова не е дадено. Отново еднолично е взето решение за смяна на банката, обслужваща ДКК”, каза Любомир Талев.

„Констатиран е отказ от Караганева да се плащат в срок задължения към НОИ и НАП. Това са неплатени осигуровки на служителите на компанията и задължения към доставчици, сред които е и ЧЕЗ”, посочи още той.

По думите му, по време на първия служебен кабинет на Румен Радев, Караганева е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящото и предходното служебени правителства е зам.-министър на правосъдието. „Назначена е без конкурс. След като се вдига шум за това, конкурс е организиран и Караганева го печели”, добави Талев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.