Представянето на елементи от Бюджета доведе до редица въпроси сред експертите

Финансовият министър даде разяснения за предложения проект на държавния бюджет за следващата година.

Финансовият министър: Длъжни сме да внесем бюджет за 2022 г.

Минималната пенсия с добавките всъщност ще бъде 430 лева. Тя ще е в размер на 370 лева, и ще нарасне с добавката. Общо се предвиждат 750 млн. лева за изплащането на допълнителните 60 лева. Минималната работна заплата и този път ще се определя след разговори с бизнес и синдикати, като предложението е за 710 лева. Чуха се и критики, че са обявени неща само от социалния сектор, но не и подробности за самия бюджет.

Въпреки че не обясни конкретно вчерашното разминаване в размера на минималната пенсия, Валери Белчев потвърди, че тя ще е 370 лева. А с COVID добавката от 60 лева тя да нарасне до 430 лева.

„Когато след известно време COVID пандемията приключи, тогава, в най-лошия случай, пенсионерът на минимална пенсия ще получи 370 лева”, обясни министърът.

Под сериозен въпрос е дали изобщо социалната част от бюджет 2022, с автор служебното правителство, ще влезе в сила с оглед на очертаващият се редовен кабинет.

БЮДЖЕТ 2022: Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?

„Законът изисква Министерството на финансите да внесе бюджет. Коалиционните преговори не са приключили, не знаем накъде ще отидат. Нямаме правото и възможността да чакаме това”, категоричен бе Белчев.

Той вижда много прилики с това, което партиите говориха по време на консултациите. Една от тях е минималната работна заплата да е процент от средната заплата за предходната година. А представянето на елементи от Бюджет 2022 доведе до редица въпроси сред експертите. Като защо не е представен целият документ.

„Най-малкото аз бих очаквал един финансов министър ,когато започне да говори за конкретни неща, да е публикувал самия законопроект за бюджет. Не е публикувана средносрочната бюджетна прогноза”, посочи икономистът и представител на „Демократична България” Георги Ганев.

Красимир Вълчев: Служебното правителство създаде криза в образованието

Въпреки амбицията на Белчев Бюджет 2022 да се приеме този месец, бившият заместник-финансов министър Любомир Дацов смята, че целта е по-различна.

„Това, което беше оповестено като социални параметри, по-скоро не цели да таргетира бюджета чисто професионално. Според мен то се прави с политическа цел, за да покаже, че имало готовност правителство да внесе в парламента някакъв бюджет”, заяви финансовият експерт.

Малко се знае и за макроикономическата рамка. Предвижда се дефицитът да е 2,9%. Заложената инфлация е около 4 на сто. Окончателното решение за бюджета ще вземе новият парламент, който се събира утре. Процедурата е такава, че той едва ли ще бъде приет преди януари 2022 година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.