Бившият образователен министър с критики към мерките на служебната власт

„Служебното правителство създаде криза в образованието. Неспособни са да се справят, пренебрегнаха образованието. През лятото народните представители от ГЕРБ предложихме да се отделят средства за тестове. Това предложение беше пренебрежително отхърлено”. Това каза на брифинг в четвъртък бившият образователен министър Красимир Вълчев. Той призова служебната власт да върне децата в училище още утре, а тестването да се въведе, когато има достатъчно тестове.

Кога и как големите ученици ще се върнат в клас

„Как може за 2 пъти по-голяма страна като Германия да има тестове, а за България да няма?  Може ли да кажеш, че училищата ще затворят последни и 8 дни по-късно да затвориш единствено тях? Такова е отношението и на бъдещото правителство. Видя се в бюджета – за образованието са заложени 0 лева и е на последно място в сметките. Образованието е задължително във всички страни до определена възраст. Това гарантира правото на образование и не зависи от родителите. Сега двете министерства дадоха право на родителите да решават”, каза още представителят на ГЕРБ.

Според него 46-ото Народно събрание е намерило време за всякакви комисии, основно за тази по ревизия, но не и за образованието. Вълчев е на мнение, че отговорността е на ресорния министър. Той припомни още, че докато е бил на поста, учителите са били приоритетна група за ваксинация.

Омбудсманът: Онлайн обучението е изчерпано

"Образованието за тях не е ценност, показаха го много пъти. За съжаление, когато една държава пренебрегне образованието, нищо хубаво не я чака. При децата има много дефицити. Това, което правят, е окастрена форма на електронно обучение. Децата губят мотивация, ангажираност. Основното умение, което децата създават в клас, е умението да учат. В момента се случва загуба на това умение. Оттам ще дойдат пагубните резултати", предупреди Вълчев.

Според него предложението тестовете да се правят вкъщи е най-доброто. Вълчев заяви, че ако все още е бил министър, е щял първо да осигури тестове, след това да въведе мярката. Той посочи и, че процентът на положителните тестове сред учениците е нисък.

„Това означава, че или тестовете не струват, или децата не са преносителите”, добави Вълчев.

На брифинга Томислав Дончев обяви, че се е появила информация, че е заложена нова сума за таван на дълга – 12 млрд. лв. Според него това е три пъти над БВП.

„Това обяснява защо 3 месеца нямаме бюджет. Финансовият министър обяви, че минималната пенсия ще стане 470 лв. Всичко щеше да е много хубаво, ако няколко часа по-късно от министерството не обявиха, че пенсията ще бъде 430 лв. Според информациите за бюджета пък сумата щяла да бъде 420 лв. Става въпрос за парите на хората... Какво ще прави един пенсионер, ако очаква да получи една сума, а тя се окаже по-ниска”, попита Дончев. И описа ситуацията с цитат на Гьоте: „Няма нищо по-лошо от активната глупост”. Със същия цитат Румен Радев отговори на Бойко Борисов през април.

Според Дончев, ако тежестта от тези заеми е преразпределена между поколенията, това било допустимо. Приемливо би било, според него, ако средствата се инвестират в образование. Зам.-председателят на ГЕРБ обаче е притеснен от анонсите, че тези пари щели да отидат за изплащане на социални помощи, което според учебници било грешка.  

"Не трябва да влизаме в режим на гадаене. Имам усещането, че се мъчат да се надцакат един друг кой ще предложи по-щедро предложение за някоя социална група. Те си избраха пенсионерите", добави той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.