Народните избраници положиха клетва, избраха си и млад председател

Първият пленарен звънец на 47-ото Народно събрание вече удари. За трети път тази година народните избраници на България положиха клетва.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-младият парламент на Република България вече е факт. И си избра също така млад председател. 34-годишният Никола Минчев оглави Народното събрание. Преди това по традиция заседанието беше открито от доайена - 70-годишният Силви Кирилов от „Има такъв народ”.

Заедно със старта на третото за тази година Народно събрание, продължават и въпросителните около съставянето на ново правителство. Президентът обяви началото на консултациите, а политическите лидери на преговарящите партии анонсираха, че са на финалната права.

Новият парламент започна със заявка за по-дълъг мандат, излъчване на редовно правителство и стопиране на корупция. Като цяло тонът между депутатите беше по-скоро добър, а от опозицията обещаха да бъдат конструктивни, но и напомниха на новосформиращото се мнозинство в парламента, че то по-скоро е плод на компромиси.

Първият звънец на 47-то Народно събрание удари точно в 9 часа. Честта се падна на доайена на този парламент - Д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ".

"Днес сме свидетели на необикновена ситуация, липса на доверие", смята той. Но видя и оптимизъм.

"Много съм щастлив да видя толкова млади в състава на Народното събрание, те носят нови идеи", посочи Кирилов.

А след клетвата на новите 240, дойде ред и на политическите декларации. Първи бяха най-големите по численост - "Продължаваме Промяната".

„Време е да вложим нов смисъл в думите „народен представител”. Той трябва да представлява целия български народ. Наш дълг е да му служим. За съжаление, прекалено дълго време народните представители преди нас не са си вършили добре работата”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков в изявлението.

Петков: Време е да вложим нов смисъл в думите „народен представител”

Завещаните проблеми били много. От недовършени и незапочнати пътни проекти до нерамонтирани язовирни стени. И запита: „Как сме стигнали дотук? Къде са били народните представители досега?”.

Петков каза още, че до момента повечето депутати са проявявали „алчност, егоизъм и нехайство”. „Това бяха хора, които харчат със спокойствие нашите данъци. Това са просто едни корумпирани лобисти”, допълни Петков.

Той подчерта, че според него и колегите му е „време за нулева толерантност към корупцията, за нетърпимост към кражбите, за превъзмогване на личното его и съвместна работа”.

„Време е да направим България такава, с която да се гордеем. Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство, младите да се върнат в родината, възрастните да имат достойни старини. Време е за всички нас да си свършим работата”, завърши Петков.

Атанасова: Ако бъде съставено правителство, то ще получи нашия толеранс

А ГЕРБ - СДС обещаха да са конструктивна опозиция.

„Ако бъде съставено редовно правителство, то ще получи нашия толеранс”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.„През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив в подкрепата към партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта, трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях”, каза Атанасова.

„Заради ниската избирателна активност, настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждането на скандали. Още отсега е ясно, че каквото и да е мнозинството в това Народно събрание, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси”, каза Атанасова.

„Конфигурацията в настоящия парламент е много повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Тя е много повече плод на гласуването „против", отколкото на гласуването „за". Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите от страна на служебното правителство. Затова всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите ще се разбие в действителността. Така както се разбива илюзията на т.н. протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото НС", допълни Атанасова.

„Надяваме се, че грешките, които провалиха последните 2 парламента, няма да провалят и този. Осъзнаваме необходимостта от съставяне на редовно правителство и структуриране на работещ парламент като първа крачка за излизане от политическата криза. Още от днес може да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ-СДС”, заяви Атанасова. Но подчерта, че ГЕРБ-СДС ще бъдат опозиция. 

„От името на Парламентарната група на ГЕРБ – СДС мога да гарантирам, че ако бъде сформирано редовно правителство на страната, то ще получи необходимия толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит при изготвянето на бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна", каза Атанасова.

Карадайъ: Политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет

От ДПС заговориха за избори и кризи.

„Това Народно събрание се учредява в една година, която ще запомним с много кризи и избори. Кризите предизвикваха избори и изборите задълбочаваха кризите. Парламентарната група на ДСП ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", заяви Мустафа Карадайъ.

„Гласуващите дадоха глас на партиите, за да сложат край на кризата и да се обединят около работещи решения, но не дадоха властта на нито една партия. Конструктивният диалог трябва да е в основата на търсене на верните решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", добави Карадайъ.

И атакуваха служебният вътрешен министър - Бойко Рашкова и Централната избирателна комисия. Пак заради изборите.

„От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Полицаи влязоха в избирателни секции. Нарушени са основни принципи и законът е погазен тотално. ЦИК и РИК мълчат. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички подадени гласове. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай ненаказан. Тези извращения на полицията ни връщат в мракобесните времена преди 1989 г.", посочи той.

Политическата криза трябва да започне да се решава със съставянето на редовен кабинет, подчерта лидерът на ДПС.

„На първо място трябва да се възстанови диалогът между политическите субекти и институциите. Трябва да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната. ДПС посочва решението: Програма за икономическо развитие на базата на Зеления пакт. България фатално закъснява със своя План за възстановяване, докато другите страни вече са реализирали 30% от своите", каза лидерът на ДПС.

„Държавният бюджет се отлага във времето. България загуби битката с пандемията заради безотговорното отношение на изпълнителната власт, особено през последната година. За последните три месеца сме загубили повече хора, отколкото през Втората световна война. България има нужда в най-кратки срокове да си напише Плана за устойчивост и ОП. Българите очакват решения, които да повлияят положително на техните доходи. НАТО и ЕС очакват да бъде предвидим и лоялен съюзник", завърши Карадайъ.

Нинова: В 47-ия парламент влизаме с три приоритета

Вътрешният министър Бойко Рашков изслуша Карадайъ от мястото за министри в залата. 

От „БСП за България” влизат в 47-ия парламент с три приоритета. Това обясни лидерът на партията Корнелия Нинова на първото заседание на Народното събрание, която посочи, че от „БСП за България” имат и план за първите 100 дни управление.

„Първият - започване на истинската промяна на досегашния модел на управление. Възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир. Второ - превеждане на държавата и на българския народ през кризите с гриза за хората. Трето - активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на Европейския съюз. За ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и за предвижване напред на оперативните програми”, обясни Нинова.

Тя уточни, че преди пет години са назовали досегашния модел на управление „паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свои”. „Започнахме своята битка, бяхме сами и не беше лека. Тогава посочихме и най-големите си врагове и те не бяха политическа партия ГЕРБ, а страхът, апатията и отчаянието на хората, че нищо не може да се промени”, обясни Нинова. И добави: „Преди една година хиляди български граждани излязоха на площадите, преодолели този страх, и поискаха промяна”.

Според Нинова задачата за постигането на промяна се състои в „три прости неща”: „Първо - закони, приети с грижа за хората, а не в нечий личен и лобистки интерес. Второ - контрол върху прилагането на тези закони. Трето - справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил”, каза тя.

Лидерът на БСП обясни, че промяната ще се случи, когато корупцията се пресече в зародиш, ако администрацията стане бърза и ефективна, с въвеждане на електронното правителство и ако се реформира съдебната система.

„Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма. Познаваме отпора и силата на задкулисието и имаме воля да се изправим срещу него”, категорична е Нинова.  

Каримански: Да покажем сговор и достойно поведение в НС

„Има такъв народ” ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство и парламентът да работи през целия си мандат. Това заяви от трибината на Народното събрание Любомир Каримански от ИНТ. По думите му парламентарната група на партията ще следва три основни принципа.

„Първият принцип е свързан с това, че хората са естествено различни. Ние тряба да намираме пътя един към друг и да се раздваме на различнията си. Точно в тази зала, наречена от Захари Стоянов „свещена”, бих искал да покажем сговор и достойно повдение, подобаващо на високия морал на народния представител. Необходимостта от възраждане е повече от жадувана, с това е свързан и вторият принцип- любознателността. През вековете будителите по нашите земи са успели да отредят достойно място на българската нация сред световното образование. Знанието е неизчерпаем ресурс”, коментира той.

Каримански призова да се впрегне цялата креативност, предлагайки истинска промяна.

„Третият принцип е свързан с творческото начало на всеки един от нас. Всички граждани, които искаме нововъведения е необходимо да сме денонощно будни и да браним новаторството”, добави той.

Според Каримански в законите трябва да се предвидят норми за ефективно използване на природните ресурси.

„Необходим е закон за по-голям обхват на колективните действия в тази посока и тяхната прозрачност”, обясни той.

Христо Иванов: Трябва да дадем сигурност, че законът не е само на хартия

И от "Демократична България" са готови да дадат своя принос за бъдещата редовна изпълнителна власт. 

„Знаем колко е важно да се направи съдебна реформа. Но не просто да махнем един или друг човек, а да направим системни промени, така че да сме сигурни, че законът не е само на хартия, а наистина има справедливост”. Това каза съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов в изказването си от парламентарната трибуна в първия работен ден на 47-ото Народно събрание.

Иванов призова за откриване на нови работни места, което да се превърне в основание за това повече млади хора да се върнат и да останат в родината.

Съпредседателят на ДБ категорично заяви, че той няма да заема министерски пост в бъдещото правителство, защото „трябва да дадем шанс и път на нещо ново”.

Костадинов: Длъжни сме да изправим държавата на крака

Накрая говориха най-малките като група в това Народно събрание - "Възраждане".

„Длъжни сме да изправим държавата на крака. България няма нужда от страхливи и продажни управници, а от хора, които защитават националния интерес", заяви от трибуната на НС лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„От днес започва да тече последният срок за оттласкване от дъното. Днес народът ни заслужава нови и решителни водачи. В думата „Възраждане“ се събира всичко, от което българският народ и земя имат нужда. България има своята имунна система, хора, които искат да се борят за своето бъдеще. Аз ги намерих и с 13 души съм тук, но навън са стотици хиляди и ще стават още повече", каза Костадинов. 

На финала традицията за общата снимка беше спазена. Но заради протести вместо пред сградата на парламента, новите депутати се снимаха вътре. 

Президентът Румен Радев приветства новоизбраните народни представители от трибуната на парламента със съвети, но и с предупреждения. Държавният глава призова депутатите да побързат с решителни промени в съдебната система. 

„Искам да поздравя всички вас, народните избраници, на които хората гласуваха доверие да ги представлявате. Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен”, смята президентът.

Веднага след поздравите,  Радев побърза да припомни на новите депутати за отговорностите, които са поели пред избирателите, които гласуваха 3 пъти тази година.

„Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но те вече казаха „Не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Той следва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите свободата, законността и справедливостта”, заяви още държавният глава. И предупреди, че е нужна незабавна реформа, първо в съдебната система.

„Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър”, добави президентът.

Държавният глава призова депутатите  веднага да се заемат  със социалната и икономическата криза, които са свързани и с изготвяне на нов бюджет. Но предложи народните представители първо да разгледат този на служебното правителство.

„Той предвижда растеж на доходите, подкрепа на семействата с деца, грижа за възрастните, стимулиране на развитието на малките общини, създаване на условия за икономически растеж”, посочи президентът.

Като приоритет очерта и  външната политика. А на финала държавният глава завърши с оптимистичен поглед към бъдещето на 47-мото Народно събрание.

„От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и национален ресурс. Вярвам, че този парламент, най-младият досега, има капацитета, енергията и решимостта да върне оптимизма на българите и да изведе страната по пътя на свободата, развитието и модернизацията. Искрено ви желая успех във вашата висока отговорна мисия. На добър час”, завърши Радев.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.